Modenában van, és egy kóstoló menü 80 ezer forintba kerül.
Az olaszországi Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme idei rangsorában. A díjat kedden adták át a spanyolországi Bilbaóban.
Az elmúlt három évben másodszor választották meg a Massimo Bottura vezette modenai éttermet a legjobbnak. A szervezők szerint az Osteria Francescana "a hagyományok előtti tiszteletet a szenvedélyes modernséggel kombinálja", "filozófiai elképzeléseit régimódi ízekkel" mutatja be.
A séf, Massimo Bottura maga is modenai születésű, és eredetileg jogász végzettségű, majd séfnek állt. Világhírű szakácsok mellett tanult, a mostanra három Michelin-csillagos éttermét, az Osteria Francescanát 1995-ben nyitotta meg.
Az étteremben egy 10 fogásos kóstoló menü 250 euróba (mintegy 80 ezer forintba) kerül, egy 12 fogásos 270-be (87 ezer forint), de előételek és első fogások 70, második fogások 90 eurótól kaphatók. Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint például
parmezán sajt öt különböző textúrában, a Pó-folyón felúszó angolna, póréhagymás-libamájas-szarvasgombás ravioli, ráktartárral készült ráklében főtt spagetti zöldségekkel, édes és savanyú szósszal készült homár, vagy szopósmalac savanyított zöldségekkel és hagyományos balzsamecettel.
A William Reed Business Media által kialakított rangsor helyezettjeiről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntöttek világszerte. Európai étterem az első három helyezett: második helyen a spanyolországi Gironában működő El Celler de Can Roca, harmadik helyen a francia riviéra étterme, a Mirazur végzett.
A tavalyi nyertes, a New York-i Eleven Madison Park a negyedik helyre csúszott vissza, de továbbra is Észak-Amerika legjobbja maradt. Az első tíz helyezett közé egyetlen ázsiai étterem jutott be, a Gaggan Anand vezette bangkoki Gaggan, mely az ötödik helyre került.
Peru, mely a helyi hozzávalóknak köszönhetően igazi gasztronómiai turistacélponttá vált, két étteremmel is képviselteti magát az első tíz kötött: a Central a hatodik, a japán-perui fúziós konyhát vivő Maido pedig a hetedik helyre került. Mindkét étterem a fővárosban, Limában működik.
Nyolcadik a Michelin-csillagos párizsi Arpége, kilencedik a spanyolországi San Sebastiánban lévő Mugaritz, tizedik a szintén spanyolországi Axpében lévő Asador Etxebarri lett.