A sonka, a csokoládé és a tojás fogyasztása is csúcsot dönt a húsvéti ünnepek idején, a KSH adataiból az is látszik, mennyit szán ezekre az élelmiszerekre egy átlagos magyar fogyasztó.
Sonkából, tojásból és csokoládéból is húsvétkor fogyasztunk a legtöbbet – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most kiadott összesítéséből. Nem is kicsit nő meg ilyenkor a kereslet: tavaly márciusban – vagyis a korai húsvét előtt – sonkából például 33,9 százalékkal haladta meg a fogyasztás a havi átlagot. 2016 húsvétja előtt fejenként 1209 forintot költöttek a magyarok a füstölt húsfélékre, és átlagosan 70 dekát ettek meg ebben az időszakban.
Tojásfogyasztásból is csúcsot döntünk ilyenkor: húsvét táján tavaly 15 darab kelt el – ez az éves átlag másfélszerese. A szaloncukorsokk fényében meglepő lehet, de csokoládéra is ilyenkor adunk ki a legtöbbet. Tavaly márciusban fejenként 796 forintot költöttek erre a háztartások, ami az átlagos hónap fogyasztását 76,1 százalékkal haladta meg – derül ki a KSH adataiból.
Az alkohol sem marad ki a sorból: erre fejenként 990 forintot költöttek a magyarok a húsvét közeledtével.