Vállalkozás Szabó M. István 2017. március. 16. 11:40

Mészáros Lőrinc Tokajban: a bor mellé kísérőnek ötcsillagos kúria

Terjeszkedik a felcsúti polgármester tokaj-hegyaljai birodalma: lett egy újabb borászata is, közvetlenül az után, hogy „szakmai befektetőként” a régió egyetlen ötcsillagos hotelére is rátette a kezét.

A HVG tavaly decemberben részletesen írt arról, hogy Tokaj-Hegyalján 2016-ban két nagy feltűnést keltő tulajdonosváltás is történt. A történetnek most folytatása is lett.

Az egyik eset a Bodrogkeresztúr központú Dereszla Kft. eladása volt. Az már önmagában is mindenkit meglepett a borvidéken, hogy egy jól működő birtokot adtak el, miközben hasonló méretű (több mint 50 hektáros) eladó birtok több is, talán olcsóbb is lett volna. De még nagyobb hír volt, ahogyan azt a hvg.hu már tavaly májusban megírta, hogy a birtok új tulajdonosa Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester lett.

Kalocsai László birtokigazgató már közel egy éve közölte a munkásokkal, hogy a Chateau Dereszla máshoz tartozik. Azt nem tette hozzá, hogy a 2,5-3 milliárd forintra becsülhető birtok (15 dűlőben 54 hektárnyi szőlőterület, illetve az azokat összefogó korszerű pincészet és borászat) megszerzése a Mészáros és felesége tulajdonában lévő Búzakalász 66 Felcsút Kft.-nek mindössze 120 millió forintjába került.

A történetet az Átlátszó.hu cikke most azzal egészítette ki, hogy a május 5-én aláírt adásvételi szerződésben 400 ezer eurós vételár szerepel, és hogy a vevő a Cégközlöny adatai szerint a napokban átvette a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t is. A tavalyi bevásárlást követően az eddig a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-ben is a Búzakalász lett a tulajdonos. Akkor is ez a helyzet, ha a Dereszla honlapján ezt a pozíciót e cikk írásakor is Patrik D'Aulan tölti be.

A saját történelmi nagyságának feltupírozásában Hunyadi Mátyás „valószínű” megfordulásáig jutó Dereszla Kft.-t másfél évtized alatt a champagne-i D'Aulan család tette sínre azzal, hogy az ezredfordulótól szakmai és pénzügyi befektetésekkel évek munkájával piacképes céget alakított ki. Abban az építkezésben kétségkívüli érdemei vannak Kalocsainak, hogy az 1,289 milliárdos jegyzett alaptőkéjű cég 2015-ben 574 millió forint árbevételre volt képes.

A nagy mennyiségben olcsó bort a piacra adó Dereszla sikeréhez az is kellett – és ez évek távlatából elég jól látható –, hogy úgy és ott nyert egyre nagyobb teret, ahogyan és ahonnan az utóbbi években a korábban Tokaj Kereskedőháznak, ma Grand Tokajnak nevezett állami borászat teret és piacot veszített. Nem csak idehaza, Lengyelországban is.

Érdemes visszaidézni, 2013-ban milyen víziója volt a közgazdász végzettségű, önmagát akkor csak még szakértőként meghatározó Kalocsainak arról, hogy mi mindenre volna szükség Tokaj-Hegyalja felzárkóztatásához. Ehhez képest megítélendő eredmény, hogy a be nem fejezett beruházásból és az aszúforradalomból is kivonult állami borászatnak a vezetésében is bent ülhet (noha a Dereszlának továbbra is riválisa Grand Tokaj – de legyen ez a Grand Tokaj baja), és hogy a hírekbe úgy kerülhetett be, mint a zavaros körülmények között újrapalackozott ’56-os díszborok gazdája. Amihez a speciális üvegeket is úgy kérték „kölcsön” egy másik borászattól.

Az sem túl sok, hogy másfél éve, amikor megbukott a minőségi ellenőrzésen a Tokaj Kereskedőház aszúja, őnála, Bodrogkeresztúron ült egy asztalhoz a minisztérium, az állami cég és a hegyközségek legfőbb vezetésének illetékesei, és gyorsan megoldást is találtak.

Pedig Kalocsaiból időközben a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke is lett.

Meg mostanság afféle „eltűnt személy” is – ahogy több bennfentes is nevezte Kalocsait a hvg.hu-nak arra utalva, hogy a birtokigazgató hetekkel ezelőtt eltűnt a szakmai rendezvényekről. Hivatalosan meg nem erősített forrásból úgy tudjuk, hogy a cégnél február végén teljes körű leltárt rendelt el a tulajdonos, ami ilyentájt egyáltalán nem időszerű, mivel egy ilyen méretű birtokon tavasszal a szőlészeti munkálatok megkezdése mellett már teljes gőzzel megy a piaci igények szerinti palackozás.

A tavalyi év másik nagy bevásárlásáról, a tarcali Andrássy-kúria megvételéről viszont csak a napokban derült ki feketén-fehéren, hogy az is Mészáros Lőrinc portfóliójának része lett. Jóllehet, a legutóbbi tulajdonosváltásra már 2016 júliusában sor került, a CIB vagyonkezelő cége akkor nem nevezte meg a vevőt, csak „szakmai befektető” vásárlását ismerte el. Később, kérdésünkre annyit közöltek, hogy a szállodát a Témadesign Kft. szerezte meg.

Tavaly decemberben addig jutottunk ezen a szálon, hogy a céget a Sberbank hiteléből vásárolhatta meg a frissen gründolt vállalkozás, melynek tulajdonosairól a cégadatbázisokból az is kiderült, hogy Egerszalókhoz köthetők és van más szállodájuk is a térségben. Néhány napja a Heti Válasz tette hozzá, hogy a Mészáros Gasztro Kft., Mészáros Lőrinc családi cége megvette a Témadesign Kft.-t, és így a tarcali koronaékszer is a felcsúti polgármesterhez került.

Az Andrássy Rezidencia Wine & Spa-t, a térség egyetlen ötcsillagos szállodáját offshore befektetői pénzből építették az ezredfordulón, és bár az ingatlan nem csupán az épületből, hanem az alatta lévő modern pincészetből is áll, a luxusturizmust hirdető kúria 2010 óta igazi vevőre várt. Ekkor került bedőlt hitelek fejében a CIB Bankhoz, akik aztán többször is hiába hirdették meg a szállodát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról