Vállalkozás hvg.hu 2017. január. 03. 16:56

Vendéglői áfacsökkentés: Még sincs annyi méz a madzagon

Jókora versenyelőnyre tehetnek szert a klasszikus vendéglők a munkahelyi étkezdékkel szemben már idén, de főleg jövőre. A kormány azonban gondoskodik róla, hogy olyan nagyon ezek az egységek se járjanak jól, jövő januártól ugyanis a nyakukba akaszt majdnem az akkori áfával megegyező pluszterhet. Mindezt az turizmus fejlesztése jelszavával.

A munkahelyi étkezdék jövőre 9, egy évvel később pedig 22 százalékkal magasabb áfakulcs terhe alatt tudják csak kiszolgálni a dolgozókat, mint a klasszikus éttermek. A hátrányos megkülönböztetés miatt közülük sok rövid időn belül nehéz helyzetbe kerülhet, akár be is zárhat. Be is kérdezett Mesterházy Attila szocialista képviselő a gazdasági tárcánál, hogy miért van ez így, miért ütik a kantinokat?

“Az intézkedés alapvetően a turizmus fejlesztésére koncentrál, a most érintett kör is úgy került meghatározásra, mint amelyek megfelelő forgalomnövelő potenciállal bírnak” – válaszolta az “A munkahelyi étkezdék esetében miért nem csökkentik az áfát?" című írásbeli kérdésre Tállai András, a miniszterhelyettes, adóügyi államtitkár. Hogy is van ez?

Fülöp Máté

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017 . január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom a kedvezményes, 18, majd 2018. január 1-jével 5 százalékos forgalmi adókulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. Azt azonban nem nagyon reklámozták, hogy a kedvezményezetti kör jövő január 1-től a nyakába kap majdnem ugyanakkor sarcot, mint az akkor életbe lépő kedvezményes áfateher.

“Arra az éttermi szolgáltatás körre ugyanis, amelyre a második lépcsőként 5 százalékos kedvezményes áfakulcs fog vonatkozni, 2018. január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, amelynek mértéke a szolgáltatás áfa nélküli ellenértékének 4 százaléka. Az ebből származó bevételt a turizmus fejlesztésére kell visszaforgatni.” Mindez Tállai válaszából derül ki.

A munkahelyi étkezdék, éttermek pedig ne is reménykedjenek, mert “az áfakulcs-csökkentéssel érintett kör meghatározása során figyelemmel kellett lenni a költségvetési mozgástérre is, amelyből kifolyólag az Országgyűlés döntése alapján kialakított kedvezményes kör további kiterjesztése jelenleg nem várható …”.

Éjfél után már olcsóbb a vacsora - elvileg

Január elsejétől, vagyis szombat éjféltől 27 helyett már csak 18 százalékos áfa terheli a meleg ételeket, és a helyben készített alkoholmentes italokat. Vagyis újévtől kevesebbet kell fizetni a vacsoráért, már ha a különbözetet nem nyelik le az éttermek, erre a Nógrád Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ugyanis van esély.

hvg360 Tiszóczi Roland 2024. december. 03. 20:00

„Kib*szott okos vagyok!” – így döntötték be Jeffrey Skilling könyvelési trükkjei a világ egyik legnagyobb cégbirodalmát

Az 1985-ben alakult Enron tizenöt év alatt Amerika ötödik legnagyobb vállalatává nőtt százmilliárd dollár feletti forgalommal, a „nyereségességének pedig nincsenek határai, csak ha te állítod fel azokat” – vélték a vezetők. A hihetetlen eredmények kulcsfigurája Jeffrey Skilling – a vállalat egykori tanácsadójából lett vezérigazgató –, aki kreatív pénzügyi ötleteivel a világ egyik legnagyobb vállalati sikerét, majd végül csődjét hozta össze. Nagy csalások című sorozatunk legújabb cikke.