Egy kutatás szerint az alkoholfogyasztás serkenti a kreatív gondolkodást, de persze csak egy bizonyos szintig.
Az alkoholfogyasztást általában nem nézik túl jó szemmel a munkahelyen, álalában tiltja is a szabályzat. Ahol nem, és oldottabb a légkör, ott is inkább a munka utáni lazításkor elfogadható egy-két sör fogyasztása. Pedig az Illinoisi Egyetem kutatói azt állítják, hogy bizonyos keretek között még növelheti is a munka hatékonyságát egy jó korsó sör - írja a Huffingtonpost.
A kutatás során azt hasonlították össze, hogy a felmérésben résztvevő józan, vagy a közel 0,8 százalékos véralkoholszinttel rendelkezők teljesítenek-e jobban egy kreatív feladat megoldása közben. Meglepő módon utóbbiak jobb eredményt értek el, ugyanakkor az is hozzá tartozik, hogy a – szintén a felmérés részét képező – memória teszten viszont elhasaltak. Összességében mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a „kreatív csúcspont” 0,75 százalékos véralkoholszint mellett érhető el.
A megfelelő szint elérésében segít a The Problem Solver névre keresztelt sör, amelynek különlegessége, „csomagolásában” rejlik, ugyanis a kézműves Indian Pale Ale üvegén egy skála található, amely rovátkázva van súly szerint. Két mérce is van, az egyik férfiaknak, a másik nőknek, amely azt feltételezi, hogy a hölgyeknek kevesebb sör elfogyasztása szükséges a cél elérése érdekében. A skálára azért van szükség, mert a súly függvényében állapítható meg, hogy mennyi ital elfogyasztása ajánlott a kreatív csúcspont eléréséhez.
Ugyanakkor nem csak a súly és az ital mennyisége határozza meg a véralkoholszintet, hanem például a genetikai adottságok is, ezért a The Problem Solver csak jó indulattal is egy becsült értéket mutat, ezért inkább tekinthető jópofa csomagolásnak, mint „munkát segítő eszköznek”. A kutatás szerint azonban egy sör munkaidőben való elfogyasztása, nem ördögtől való, és bizonyos estekben még hatékonyabbá is teheti a kreatív munkát.
Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!