Vállalkozás hvg.hu 2014. szeptember. 16. 09:10

Rovarok az étlapon: itt a tücsökcsoki!

Egy élelmiszer-ipari cég tücsökből készült proteinszeletet dobott piacra.

Gyártói szerint a szelet sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint más állati eredetű alternatívák. A proteinszelet elkészítéséhez tücsöklisztet használnak fel, melynek létrehozása során kivonják a rovarokból a nedvességet, és ledarálják. A kakaós, mogyorókrémes és zselés ízesítésű szelet a cég alapítói, a glasgow-i Gabi Lewis és a Los Angeles-i Greg Sewitz ötlete alapján született meg. Cégük, az Exo által elvégzett kutatások szerint a tücskök hihetetlenül magas fehérje-testtömeg aránnyal rendelkeznek. Kimutatták, hogy míg a tücsök fehérje – száraz súly aránya 69 százalék, a csirke aránya mindössze 31 százalék, a rostélyos húsé pedig 29 százalék. A rovarok hússzor hatékonyabb proteinforrásnak számítanak, mint a szarvasmarha, ugyanakkor nyolcvanszor kevesebb metánt szabadítanak fel – olvasható a vital.hu-n.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állati fehérjék iránti kereslet 2050-re 30%-kal megnő, a növekvő kereslet pedig a hús- és a gabonaárakat is felpörgeti, és tovább nehezíti a megfelelő mennyiségű tengeri halellátmány biztosítását. A hústermelés fokozódó mértéke ugyanakkor súlyos terhet is ró környezetünkre. A tenyészállatok mára a mezőgazdasági területek 70%-át foglalják el, az emberi fogyasztás több mint 8%-ával egyenértékű vizet használnak el, és emellett az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért is ők a felelősek. A fenntartható fehérjeforrások iránti igény a rovartan felé irányítja a szakemberek figyelmét. A „hússal” és a növényekkel szemben a rovaroknak ugyanis nincs szüksége mezőgazdasági területekre. Viszonylag rövid tenyészciklusuk potenciálisan a legfenntarthatóbb fehérjeforrásokká teszi őket.

Ugyanakkor az Exo szerint a nyugati világban az emberek még a rovarevés gondolatától is irtóznak, ezért választották éppen a tücsköt, mert ez kisebb pszichológiai terhet ró az emberekre, mint a legtöbb más rovar fogyasztása. A páros azt reméli, hogy termékeik a világ egyre növekvő proteinszükségletének fedezésében nyújthatnak segítséget.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

hvg360 Serdült Viktória 2025. január. 07. 09:30

Laczó Adrienn, lemondott bíró: Dermesztő hatás nyomja rá a bélyegét az egész bírói szervezetre

„Az ember csak akkor veszi észre, hogy nem kapott levegőt, amikor felbukkan a víz alól” – mondja Laczó Adrienn volt bíró, aki januártól egy ügyvédi irodában dolgozik tovább. A Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának egykori tanácselnöke szerint a bírák közül egyre többen érzik, hogy olyan nyomás nehezedik rájuk, ami nem megengedhető. Hogyan nyilvánul meg ez a nyomás, és volt-e bármilyen hatása a bírák kiállásának? Miért volt szerinte mélyen sértő az új OBT-elnök nyilatkozata a „zavaró hangokról”? HVG-portré.