Az önkormányzat viszi a Pápai Húst
A pápai önkormányzat tőkét emel a helyi húsipari céget működtető, 600 millió forint jegyzett tőkéjű Pápai Hús 1913 Kft.-ben. A helyhatóság a közvetve és közvetlenül összesen birtokolt mintegy 20 százalékos tulajdonrészét 50 és 75 százalék közé tervezi emelni.
A tőkeemelés pontos mértéke azon is múlik, hogy a többi tulajdonos részt vesz-e a tőkeemelésben, s ha igen, mekkora összeggel. Mindenesetre a város részéről az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll, ezt a kormány biztosította a helyhatóságnak – mondta a Népszabadságnak a város polgármestere, Áldozó Tamás. Szerinte ahhoz, hogy a kívánt tulajdoni arányt elérjék, a város kész a teljes 1,5 milliárd forintos keretet felhasználni. Ez már csak azért is fontos számukra, mert így a cégnél dolgozó mintegy 1100 embernek biztosított lesz az állása, miután megoldódnak a húsüzem forgóeszközhiányból származó gondjai.
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság képviselőivel és a beszállítókkal folytatott pápai egyeztetés után hangsúlyozta: mindhárom húsüzem esetében megnyugtató megoldás született az elmúlt napokban. Szerinte a kormánynak egyetlen feladata maradt: az, hogy a nagy múltú üzem részére megerősítse a belső piacokat, és segítsen a külső piacokon a jelenleginél is nagyobb részesedést szerezni.
Ez azonban nem ígérkezik könnyű folyamatnak. Szakmai vélemények szerint dicséretes, hogy a kormány most segítséget nyújtott a vállalkozásoknak, ám ezzel az ágazat gondjai nem oldódtak meg, a társaságok nehézségei pedig éppen ezekre vezethetők vissza. Sokszor hallani, hogy az importtermékek és -alapanyagok jelentik az egyik legnagyobb nehézséget, ám Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nem feltétlenül ez okozza a gondot. Sokkal inkább a magas áfa miatt hatalmasra duzzadt feketegazdaság. Egyes becslések szerint ez a sertéságazat teljes forgalmának mintegy 30 százalékát is kiteszi.
További részleteket itt lehet olvasni.