A rovat támogatója: HVG Extra Business
Business magazin HVG Extra Business 2018. október. 22. 11:30

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Hogyan kerülhetjük el, hogy megvezessenek minket napjaink bonyolult, egyetlen ember számára megérthetetlen világában? – teszi fel a kérdést új könyvében Yuval Harari történész.

Yuval Noah Harari izraeli sztártörténész a 21 lecke a 21. századra című könyvében arra keresi a választ, milyen globális kihívásoknak kell megfelelnie a közeljövő uralkodó társadalomirányító rendszerének. Az egyik fejezetben az igazság illetve az igazságtalanság, valamint a valóság illetve a fikció elkülönítésének nehézsége is szóba kerül.

Ebben - mint azt az Urbanlegends.hu idézi - Harari arról ír, hogy a propaganda és a dezinformáció nem új dolog: az emberiség mindig is a post-truth korában élt. Ennek oka szerinte az ember azon tulajdonságán alapul, hogy fikciókat talál ki és hisz el – így tudnak ugyanis emberek tömegei hatékonyan együttműködni, és ennek köszönhetően hódították meg a világot is.

“Az a kitalált történet, amiben ezer ember hisz egy hónapig, álhír. Az, amelyikben milliárdok hisznek ezer évig, már vallás, és jobban tesszük, ha nem hívjuk álhírnek, ha nem akarjuk megbántani (és magunkra haragítani) a híveit”

– írja Harari, aki persze nem tagadja a vallások hatékony közösségszervező erejét és más jótékony hatásait.

Harari szerint az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos. A történelem folyamán szerinte nem a leghihetőbb ideológiák működtek a leghatékonyabban, hanem azok, amelyeknél sikerült megtalálni az egyensúlyt a valóság és a fikció között. Ha kíváncsi a sztártörténész valósággal és álhírekkel kapcsolatos gondolataira részletesebben, olvassa el az Urbanlegends.hu bejegyzését.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?