Itthon hvg.hu 2024. június. 06. 18:21

Az Európai Néppárt június közepén dönthet a Tisza Párt csatlakozásáról

A Népszava információi szerint múlt pénteken már egyeztetett telefonon Magyar Péter és Manfred Weber.

Európai parlamenti választások
Friss cikkek a témában

Amint arról már a hvg.hu is beszámolt, nyitva áll az ajtó a Tisza Párt előtt, hogy csatlakozzon az Európai Néppárt (EPP) frakciójához. Magyar ugyan a múlt szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy formális kapcsolatfelvétel még nem történt, a Népszava most arról ír egy EPP-s forrásra hivatkozva, hogy Magyar Péter és Manfred Weber, az EPP elnöke múlt hét pénteken (egy nappal a sajtótájékoztató előtt) telefonon egyeztetett. A lap szerint az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja június 18-19-i ülésén dönthet a magyar Tisza Párt képviselőinek a felvételéről.

„A pártcsoportban az a szokás, hogy minden kívülről érkező, azaz nem egy tagpártot képviselő jelentkező tagságáról külön döntenek, de ha megvan az egyetértés (a tiszásokkal), akkor akár egyszerre is szavazhatunk róluk” – mondta a lap jól értesült informátora.

Elmondása szerint annak, aki csatlakozni szeretne az EPP frakciójához, három alapvető feltételnek kell megfelelnie: Európa, Ukrajna és a jogállamiság pártján kell állnia.

A jóváhagyáshoz a jelenlévő frakciótagok szavazatainak többségére van szüksége a képviselőknek. A politikai csoportban egyetlen pártnak, így a Kereszténydemokrata Néppártnak sincs vétójoga, tehát ha akarná, sem akadályozhatná meg a tiszások csatlakozását. Más az eljárás a pártcsaládban, ott a tagpártok élhetnek a vétójogukkal, ha ellenzik új pártok felvételét.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.