Itthon hvg.hu 2022. szeptember. 15. 11:29

Ötödével kevesebb beteget látnak el a szakrendelők, mint a járvány előtt

A NEAK-hoz több ezer betegpanasz fut be az ellátatlanság, a hosszú várólisták és a szakellátások elérhetetlensége miatt.

A szakrendelők ötödével kevesebb beteget látnak el a koronavírus-járvány előtti évhez képest – írja a Népszava a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatójának a szavaira hivatkozva. Kiss Zsolt a cikk szerint az Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencián ismertette az adatot, és arról is beszélt, hogy több ezer panasz fut be hozzájuk, amely az ellátatlanságot, a hosszú várakoztatást, a szakellátások elérhetetlenségét rója fel.

A NEAK adatai szerint az elmúlt hónapokban összességében 12-14 milliárdnyi szolgáltatáshoz nem fértek hozzá a betegek.

Kiss Zsolt szerint annak, hogy a betegek ellátása nem kezdődik meg idejében, már forintban is kifejezhető következménye van: egyre több drága gyógyszerre és egyéb terápiára érkeznek betegkérelmek.

A szűréseket is visszavetette a főigazgató szerint a pandémia: az onkológia területén körülbelül 20 százalékkal csökkent az elvégzett szűrővizsgálatok száma. Emellett jelentősen csökkent, 47 százalékra esett vissza például a rehabilitációs ellátások teljesítménye is.

A finanszírozó az okok vizsgálata során arra jutott, hogy önmagában a szakorvosok számának csökkenése nem magyarázza a teljesítmény elmaradását, az adataik szerint ugyanis az aktív orvosoknak a pecsétszámuk alapján mindössze 2 százaléka tűnt el a rendszerből.

A váci kórházat vezető Udvari Edina rehabilitációs és neurológus szakorvos is úgy véli, hogy a betegek elmaradásában benne van a paraszolvencia hiánya. Szerinte azonban azért is csökkent a teljesítményük, mert bár a dolgozóik nem lettek kevesebben, a csapat összetétele nagyot változott.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.