Itthon hvg.hu 2022. szeptember. 03. 22:23

A kis benzinkutak zöme „a csőd szélén tántorog”

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a nagy láncok tehetik rá a kezüket a fehér kutak üzletére.

Az üzemanyag hatósági ára miatt a márkás benzinkúthálózatok is veszítenek, de nekik komolyabb tartalékaik vannak, illetve egyéb tevékenységeiken keletkező bevételeik miatt kihúzhatják ezt a nehéz időszakot, míg az apróbb cégek becsődölnek, ezzel piacszerzést lehetővé téve a nagy riválisoknak – fejtegette a Népszavának adott interjúban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. 

Beszélt arról is, hogy az állam, pontosabban a tulajdonában lévő Ifka Kft. már elkezdte kifizetni a töltőállomásokat működtető cégeknek a nekik járó támogatást, azt, amelynek késlekedése miatt az augusztus 20-ai ünnepi hétvége környékén tiltakozó leállást tervezett az FBSZ. Ugyanakkor „egységeink zöme az Ifka-támogatás mellett is a csőd szélén tántorog” – mondta Egri. Szerinte a jövő hét második felében akár száz kis kút is egyszerűen kifogyhat valamelyik hatósági áras üzemanyagból. 

Egri Gábor elmondta még, hogy a fehér kutak többnyire alacsonyabb áraikkal konkuráltak a színesekkel, ez a verseny azonban most ellehetetlenült, később, az ársapka megszüntetése után pedig nagyon nehéz lesz visszaszoktatni a kuncsaftokat a „csillivillibb” egységektől az egyszerűbbekhez. Addig is, az állami támogatás épp csak a felszínen tartja a mintegy ezer, nagy lánchoz nem tartozó állomást, de többségük üzemi szinten veszteséges lesz – vélekedik a szövetségi elnök. Úgy tudja, néhány tucat üzemeltető már végleg le is húzta a rolót. Az érintett kutak üzemeltetését a Molnak kellett volna átvennie, de ez nem történt meg, ami veszélyezteti a térségek ellátását – közölte Egri Gábor. 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.