Itthon hvg.hu 2021. április. 20. 16:17

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A testület ellenzéki tagjai szerint az intézmény nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, ami komoly hírszerzési tevékenységre utal.

A parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja Palkovics Lászlót a Fudan egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt – írták közös közleményükben a bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter.

"Palkovics László egy tegnapi interjúban a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban felmerült nemzetbiztonsági kockázatokat annyival rendezte le, hogy "nem ért a titkosszolgálati ügyekhez". Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a Kínai Kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen.

Palkovics Lászlót ezért várjuk a Nemzetbiztonsági bizottságba: az általa is elismert szakértelem hiányában abban talán nem is bízhatunk, hogy a kérdéseinkre választ kapunk, de legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályainkat megoszthatjuk vele, és talán benne is aggodalmat kelthetünk"

– írták.

A képviselők Palkovics Hír TV-ben elmondott mondataira utaltak, az innovációs miniszter akkor azt is mondta, hogy nem lesz semmiféle ideológiai oktatás az egyetemen, annak ellenére, hogy a Fudan egyetem módosított alapító okiratába beleírták, hogy az egyetem a kommunista pártot szolgálja, és Hszi-Csing Pin kínai elnök is azt mondta, hogy a Kommunista Párthoz hű diákokat kell nevelni az intézményben. Szijjártó Péter külügyminiszter is azt közölte, hogy "nem kell félni tőle", ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten.

Az egyetem miatt a kormány és Karácsony Gergely között is vita van, a főpolgármester szerint félő, hogy a Fudan Egyetem ideköltöztetése veszélyeztetni fogja a Diákvárossal kapcsolatos terveket. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy továbbra is tervezik megépíteni a Diákvárost, benne a Fudannal, és Fürjes Balázs szerint is hamis hír, hogy az egyetem budapesti campusa a Diákváros helyett épülne meg.

A nyilatkozatot követő napon viszont egy késő esti kormányhatározat elvette a kínai egyetem ügyét Fürjestől, az új felelősnek pedig Palkovics László minisztert nevezte meg. A Fudan Egyetem miatt még a korábban a CEU-t elüldöző törvényt is megváltoztatnák az innovációs tárca vezetőjének javaslatára.

A magyar kormány a kampusz építésére mintegy 500 milliárd forint hitelt vett fel a kínai államtól, amit azonban a helyszínen kínai kivitelezőknek és kínai munkások bérére biztosít majd a kínai hitelező.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.