Itthon hvg.hu 2021. április. 14. 12:58

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Ismét csak egyetlen kérdést olvastak fel az operatív törzs tájékoztatóján, amelyre egyébként mindenki, aki figyeli a járványról szóló híreket, kívülről fújja a választ.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tartotta. A 11 perces eseményen Kiss felhívta a figyelmet arra, hogy a szabály nem változott: a Magyarországra érkezőknek csak akkor nem kell hatósági házi karanténba vonulniuk, ha két negatív eredményű PRC-teszttel tudják igazolni a karanténlakás helye szerint illetékes járványügyi hatóságnak, hogy nem fertőzöttek. Az alezredes elmondása szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a határátlépéskor egyre több magyar kéri az ellenőrzést végző rendőröket, hogy vegyenek figyelembe különböző igazolásokat.

A védettségi igazolvány megléte önmagában még nem ad felmentést a karanténkötelezettség alól

– jelentette ki.

Arról is tájékoztatott, hogy kedden a maszkviselési szabályok megszegése miatt 483, a kijárási és gyülekezési tilalom figyelmen kívül hagyása miatt pedig 211 emberrel szemben intézkedtek, egy ibrányi vendéglátóhelyet pedig hat hónapra bezártak, mert ott vendégeket szeszes itallal szolgáltak ki.

Galgóczi Ágnes, miután ismertette a friss járványügyi adatokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú idő után először csökkent az aktív fertőzöttek száma, arról tájékoztatott, hogy a 14. héten összesen 35 413 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 13 334-gyel kevesebbet, mint az azt megelőző héten.

A fertőzöttek átlagéletkora elmondása szerint 46 év, 54 százalékuk nő, 47 százalékuk (sic!) férfi. Arról is beszámolt, hogy a járvány kezdete óta a megfertőződöttek

  • 16 százaléka a 30-39,
  • 23 százaléka a 40-49,
  • 17 százaléka pedig az 50-59 éves korcsoportba tartozott.

Szavai szerint Magyarország településeinek 99 százalékán jelen van a koronavírus, a múlt héten az új esetek közel 14 százalékát jelentették Budapestről, 13 százalékát pedig Pest megyéből. A legkevesebb új fertőzöttről (2 százalék) Zala megyéből érkezett hír.

Az új fertőzöttek száma a legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében csökkent, a 13. héthez képest 45 százalékkal. Budapesten 37, Tolna és Pest megyében pedig 36, illetve 35 százalékos csökkenést regisztráltak.

Nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy a magyar lakosságnak már a 30,7 százaléka kapott legalább egyszer oltást, míg az uniós átlag 15,8 százalék.

Bár kedden újabb vakcinával, a Janssen-félével kapcsolatban vetődött fel, hogy vérrögképződést okozhat, Galgóczi nem boncolgatta a kérdést hosszasan. Pedig éppen kedden jelentették be, hogy megérkezett belőle az első szállítmány, 28 800 adag. Mégis csupán egyelen mondatot szánt rá, amely szerint a Magyarországon alkalmazott összes oltóanyag hatásos és biztonságos, az oltás elmaradásának kockázata pedig sokkal nagyobb, mint az a beadásával járó kockázat.

Kiss Róbert ez alkalommal csak egyet olvasott fel a sajtómegkeresések közül: előfordulhat-e, hogy valaki, aki már megkapta a védőoltást, megfertőződik a koronavírussal. Az osztályvezető erre azt válaszolta, történhet ilyesmi, ám az oltás töredékre csökkenti a súlyos betegség lehetőségét. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az oltás felvétele után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, a kockázati csoportokba tartozóknak pedig kifejezetten óvatosnak kell lenniük.

A hvg.hu a szerdai sajtótájékoztatón ezekre a kérdésekre várta a választ:

  • Tervezik-e tesztvizsgálatokkal ellenőrizni, hogy a Sinopharm vakcinájával idehaza beoltottakban ténylegesen termelődnek-e a védettség kialakulásához szükséges antitestek? A nem alapos védettséget élvező páciensek számára milyen megoldásban gondolkodnak? Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus a hvg.hu-hoz eljuttatott tudományos összefoglalójában azt szorgalmazza, hogy oltsák be őket a Pfizer- vagy a Moderna-vakcinával.
  • A Szputnyik V vakcina második adagjából 130 ezerrel kevesebb érkezett meg, mint amennyi a második körös oltásokhoz kell az elkövetkező napokban. Ez a 130 ezer vakcina mikorra várható? Mi történik, ha nem érkezik meg kellő adag?
  • A vendéglátóhelyek és a szállodák újranyitásakor elvárják-e azt, hogy a dolgozóknak legyen védettségi igazolásuk? Milyen egyéb védelmi intézkedéseket várnak el a dolgozóktól, illetve a vendégektől?
  • Milyen az átoltottság aránya az egyes megyékben, településeken? Súlyoznak-e a települések típusa szerint az oltóanyagok kiosztásakor/beadásakor?

A Szputnyik V-ről szóló kérdésünkre válaszul a Koronavírus Sajtóközpont írásban a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának Facebook-videóját ajánlotta figyelmünkbe. Menczer Tamás ebben a válasz szerint kiemelte, hogy mindenki, akit Szputnyik vakcinával oltottak be, eddig is megkapta a második oltást időben, és a jövőben is mindenki meg fogja kapni. „Az első oltásoknál – és minden oltásnál – előbb a felszabadítás, majd a kiszállítás következik, a vakcina beadása ezeket a folyamatokat követően kezdődhet. A szállítások Oroszországból folyamatosak” – közölte az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés