Itthon hvg.hu 2021. április. 12. 18:27

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Így próbálják meg biztonságosabbá tenni a helyzetet az újranyitó iskolákban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Bár a jelenlegi járványügyi adatok Karácsony Gergely szerint is aggodalomra adhatnak okot, a polgármester Szlávik János főorvossal egyeztetve bejelentette, az iskolák újranyitása előtt teszteléssel segítik a helyzetet. “Eddig 50 ezer tesztet osztottunk szét a fővárosi lakosság és a kerületek között, ezúttal 10 ezer tesztet ajánlunk fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat” – írta Facebookra Karácsony.

Budapest főpolgármestere hozzátette, az a cél, hogy a “a lehetőségekhez mérten a gyermeküket féltő szülők és a pedagógusok is biztonságban érezhessék magukat jövő héten, amikor újraindul az oktatás a fővárosi intézményekben”, majd arra kért minden budapestit, regisztráljon védőoltásra.

Az eredeti tervek szerint április 19-én nyitottak volna ki az iskolák, de a kormány a múlt héten részben meggondolta magát: a jelenlegi állás alapján nyitottak volna, ezen annyit módosítottak, hogy a középiskolák csak május 10-én nyitnak újra, illetve csak írásbeli érettségiket tartanak.

Teszteket osztunk szét a kerületek között az iskolanyitás előtt! Ma több pedagógus és szülői szervezettel, illetve...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. április 12., hétfő

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.