Itthon hvg.hu 2021. február. 23. 08:51

103-mal nőtt a koronavírus áldozatainak száma

Az aktív esetszám hatnapnyi emelkedés után csökkent újra, de a kórházban lévők száma meredeken nő.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

103 újabb áldozata volt a koronavírusnak – közölték a járványügyi tájékoztató honlapon. Velük együtt a járvány áldozatainak száma 14 450-re nőtt.

Az elmúlt két napban még úgy is viszonylag alacsony halálozási számokat (47, illetve 48 áldozat) jelentettek, hogy az adatszolgáltatás sebessége miatt már megszokhattuk, hogy vasárnap és hétfőn kevesebb áldozatról adnak hírt, mint más napokon. Keddenként már nőni kezd ez a szám – egy hete ilyenkor 85 elhunytról számoltak be.

Ezúttal 1628 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak. Idén eddig az év összes hetében kedden jelentették a legkevesebb új fertőzöttet, mivel ilyenkor a hétvégi tesztelés adatai kerülnek még be a statisztikába, egy hete ilyenkor alig feleennyi, 823 volt ez a szám. Ezúttal 9326 új tesztet jelentettek, vagyis a pozitív tesztarány 17,4 százalék volt, január 2-a óta a legmagasabb – az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 5 százalék alatt kell maradni ahhoz, hogy reális képet kapjunk a járvány terjedéséről.

Eközben 2198 embert minősítettek gyógyultnak, így az aktív esetszám 673 fővel csökkent, 81 976-ra. Az elmúlt hat nap növekedése után ez újra minimális csökkenés.

Kórházban 4582 beteget ápolnak, 93-mal többet, mint egy napja. Az ő számuk az elmúlt napokban meredeken nőni kezdett, a mostaninál magasabb utoljára január 14-én volt. Szintén nagyot emelkedett február közepe óta a lélegeztetőgépen lévők száma, ők most 396-an vannak, de ezúttal legalább a korábbi meredek növekedést nem látjuk mindössze kettővel magasabb ez a szám, mint egy nappal korábban.

Hétfőn 3639-en kapták meg oltást, így már 457 096 embernek adták be az oltást, közülük 205 720-an kapták meg a védettséghez szükséges második dózist is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról