Itthon hvg.hu 2021. február. 15. 11:09

Hadházy: Hűtőtáskával kellett készülniük a háziorvosoknak a Moderna-vakcina átvételére

Egy Hadházy Ákos által közzétett levél szerint a háziorvosoknak jégakkut is kellett vinniük a dobozban, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nyilvánosságra hozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy levelet, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal a háziorvosokat tájékoztatta arról, hogyan vehetik át a számukra kiutalt – a 89 évesnél idősebb pácienseiknek szánt – Moderna-vakcinát. Az amerikai gyógyszergyártó oltóanyagát február elején kezdték kiosztani a háziorvosoknak, az első ampullához a levél címzettjei február 2-án és 3-án juthattak hozzá.

Az üzenetből kiderül, hogy a vakcinát az orvosoknak személyesen kellett átvenniük a kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályán.

Hűtőtáskát jégakkuval szíveskedjen magával hozni az oltóanyag megfelelő tárolása és szállítása végett”

– írták.

A levélben emlékeztettek, hogy a Moderna-vakcina a felolvasztásától számított 30 napig 2–8 Celsius-fokon tárolható, az ampulla felnyitását követően azonban 6 órán belül fel kell használni.

„A kormány még annyit sem tud megszervezni, hogy mondjuk a kormányhivatal sofőrje egy arra alkalmas hűtőkocsival kihordja a vakcinákat. Vagy ne adj' isten a tábornok visszavonhatna néhány katonát a kórházak portáiról és ők is kivihetnék az ampullákat!” – jegyezte meg bejegyzésében Hadházy Ákos.

Ismét egy e-mail, ami mindent elmond a magyar kormányzásról. A háziorvosoknak SZEMÉLYESEN KELL BEMENNIÜK A...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2021. február 15., hétfő

Az első Moderna-szálllítmány – amellyel az operatív törzs közlése szerint az idősotthonok lakóit oltották – január 12-én érkezett Magyarországra Belgiumból. Akkor az M1 arról számolt be, hogy a Hungaropharma Zrt. budapesti telephelyére befutott egy raklapnyi oltóanyagot folyamatosan monitorozzák, digitális hőérzékelő figyeli, hogy –25 Celsius-fokon maradjon. Amennyiben a hatóságok az átvétel során mindent rendben találnak, a szállítmányt egy 2–3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják, amíg eljut az oltóhelyekre.

A háziorvosokat január végén tájékoztatták arról, hogy február 4–7. között kell majd beadniuk a legidősebb regisztráltaknak a védőoltást. Minden érintett orvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kapott, amellyel tíz beteget tudott beoltani.

A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.