Itthon hvg.hu 2021. február. 12. 16:42

Covid-vizsgálóbizottságot alapított az ellenzék, majd megállapították, hogy a kormány rosszul teljesít

Az összefogásban résztvevő pártok képviselői órákon keresztül részletezték, miben hibázott a kormány.

Három órán keresztül ülésezett a Covid 2021 Vizsgálóbizottság elnevezésű testület, amit az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok képviselői saját bevallásuk szerint azért alapítottak meghívott szakértőkkel, hogy "képet adjon az Orbán-kormány koronavírus-járványban mutatott teljesítményéről, és átfogó jelentéssel járuljon hozzá a jövőbeli kihívások kezeléséhez." Az ellenzéki politikusok meghívták a Fidesz és a KDNP képviselőit, Kásler Miklós minisztert, Müller Cecília országos tiszti főorvost és az operatív törzs tagjait, illetve Mészáros Lőrincet, de egyikük sem ment el.

Az, hogy mire jutott a momentumos Cseh Katalin, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea, a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita, a DK-s Varga Zoltán és az LMP-s Kanász-Nagy Máté, talán annyira nem meglepő: szerintük a kormány elrontotta a víruskezelés egészségügyi és gazdasági részét is.

Varga szerint a kormány előnyt kovácsolt a vírusból azzal, hogy az uniós források nagy részét a Mészáros–Tiborcz tengely húzza be, Szabó Tímea pedig elmondta, már augusztusban lehetett volna készülni a második hullámra, Cseh pedig az Európai Gyógyszerügynökséget megelőző vakcinaengedélyezésekre hívta fel a figyelmet.

A bizottság ezek után minden héten összeül, és továbbra is várják a kormánypártok képviselőit az általuk csak tényfeltáróként jellemzett munkához. Az üléseket élőben közvetítik Facebookon, ide kattintva a nézhető végig az első.

A Fidesz erre közleményben reagált, azt írták, a baloldal akadályozza a védekezést, támadja az egészségügyi dolgozókat, lejáratja a védekezésben résztvevőket, és inkább Korózs Lajos kamuvideóját, illetve a gyöngyösi polgármester soron kívüli beoltását vizsgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.