Itthon hvg.hu 2021. január. 15. 11:55

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Eddig a 150 főnél nagyobb intézményekben oltották a lakókat és a dolgozókat. Magyarországra összesen 130 ezer adag koronavírus elleni oltás érkezett, amiből 106 ezret adtak már be – derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A mostani hétvégén a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is elkezdenek oltani a Moderna vakcinájával – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján pénteken, a beolvasott kérdésekre válaszolva. Az osztályvezető szerint eddig az egészségügyön kívül a 150 főnél nagyobb idősotthonokban zajlott az oltás, amit 7000 idősottonban élő és ott dolgozó kapott már meg.

Galgóczi Ágnes előzőleg azt mondta, "túl jól is haladunk" a koronavírus-elleni oltásokkal. Eddig összesen 130 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett, amiből 106 ezret adtak már be. Az oltások túlnyomó részét egészségügyi dolgozók kapták.

A következő adag vakcina jövő kedden várható, addig a már meglévőket fel is használják. Az osztályvezető is jelezte, hogy a kormány az uniós forráson kívül más irányból is próbál vakcinát beszerezni.

Galgóczi Ágnes kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy regisztráljanak az oltópontokon, az embereket pedig arra, hogy tegyék meg ugyanezt a vakcinainfo.hu oldalon. Ezután ismertette a járványhelyzet aktuális számait.

A további kérdésekre válaszolva jelezte, hogy az orosz Szputnyik-V vakcinát, amiből 3000 ember beoltására alkalmas mennyiség érkezett, még vizsgálják.

Beszélt a központi irásbeli felvételikről is, ahol szerinte megfelelő szervezéssel elkerülik majd a zsúfoltságot, kötelező lesz a maszkviselés, és nem engedik be a szülőket az épületekbe.

Kiss Róbert rendőr-alezredes a tájékoztató elején beszámolt a rendőrség előző 24 órában végzett járványügyi ellenőrzéseiről. Eszerint többek között,

  • 166 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési szabályok be nem tartása miatt,
  • 143 ember nem hordott maszkot közterületen, közülük 38 embert figyelmeztettek, 41-et megbírságoltak, 64-et feljelentettek,
  • a tömegközlekedési eszközökön 5, az üzletekben 18 esetben intézkedtek maszviselési szabályok megsértése miatt,
  • a kijárási tilalom megsértése miatt 455 esetben léptek fel, egy ember ellen azért, mert 500 méternél távolabb ment otthonától a kutyájával,
  • 54 esetben intézkedtek tranzitálási szabályok megsértése miatt,
  • 12 345 karatnénelenőrzést végeztek, és 2819 új házi karantént rendeltek el.
Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.