Itthon hvg.hu 2021. január. 15. 15:28

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Magyarországon oltották be az unión belül a nyolcadik legtöbb embert péntekig, még Finnországot is megelőztük.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Elégedetlen a kormány az unióból érkező koronavírus elleni oltások mennyiségével, többek között ezzel is indokolják, hogy más forrásból is igyekeznek vakcinát szerezni. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy “Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban oltani, hanem mert nincs elég oltás.

De valójában nem haladunk elég gyorsan? Izraelhez vagy Nagy-Britanniához képest valóban le vagyunk maradva a beoltottságot tekintve (ennek is megvan a maga oka), de ha megnézzük, hogy az uniós országok között miként állunk, akkor látszik, hogy nem olyan rossz a helyzet.

Az Our World in Data statisztikai weboldalon elérhető adatok szerint Magyarország a január 14-i adatok szerint a nyolcadik helyen állt a beadott vakcinák számát nézve, olyan országokat megelőzve, mint Finnország, Hollandia vagy épp Luxemburg*:

Magyarországon az operatív törzs pénteki közlése szerint eddig 106 ezer embert oltottak be, vagyis már a lakosság több mint 1 százaléka megkapta az első injekciót.

* Az adatok nem minden országban naprakészek, nem kizárt, hogy Svédországban, amelynek a fenti grafikonon még csak a január 10-i adatai szerepelnek, azóta több oltást is beadott, és valójában előttünk jár, de így is benne vagyunk az első tízben.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.