Itthon hvg.hu 2021. január. 14. 16:58

Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Orbán Viktor fiának közel negyvenmilliós állami ösztöndíjáról jelentek meg hírek, de a kormányhoz közelálló sajtó már előre menekülve kezdte hangsúlyozni, hogy tulajdonképpen bárki kaphat ilyet. A hír megjelenése óta úgy próbálják beállítani, mintha bírálók azt kifogásolnák, hogy sok magyar katona vesz részt külföldi képzésen.

Ahogyan a kormánynak kínos ügyekben általában, úgy most, Orbán Viktor fiának állami ösztöndíja ügyében is megszületett a kormánymédia egységes narratívája.

Mint ismert, két hónappal azután, hogy 2019 nyarán letette esküjét és hivatásos katonává vált, Orbán Gáspár elkezdte tanulmányait a brit katonai elitiskolában, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. Pár napja a hvg.hu-hoz is eljutott az értesülés, hogy a miniszterelnök fia az elitegyetemen tanul, ezért a kormányhoz benyújtottuk közérdekű adatigénylésünket: arra voltunk kíváncsiak, hogy megerősítik vagy megcáfolják-e ezt az információt, illetve milyen szempontrendszer alapján választotta ki a HM, hogy mely magyar állampolgárok kapják meg ezt az ösztöndíjat. Választ nem kaptunk.

Az Orbán Gáspár külföldi tanulmányairól szóló hírt csütörtökön lehozó Telex viszont kiszúrta, hogy a köztévé Híradója már szerda este lehozott egy témába vágó anyagot, amelyben elmondják, “csaknem kétszáz magyar katonatiszt vehetett részt nemzetközi képzésen az elmúlt években.” Említést tettek a Sandhurstről is, kiemelve, hogy a patinás intézménybe bárki bejuthat, aki megfelel a magas követelményeknek, ennek menetéről pedig a Honvédség oldalán lehet tájékozódni.

Orbán Gáspár neve nem került szóba, de mivel azóta már megjelent a teljes történet is, ez is változott. Azt senki nem tagadja, hogy Orbán focistának indult fia megkapta ezt a lehetőséget, de a KESMA lapjai egységesen félremagyarázzák a történteket: úgy tesznek, mintha a független sajtó azon rúgózna, hogy általában magyar katonák jutnak külföldi képzéshez, és nem az lenne a probléma, hogy a miniszterelnök fia katonai karrierje indulása után szinte azonnal közpénzből a világ egyik legjobb akadémiájára került.

Íme a három KESMA-kiadvány témába vágó cikkeinek címei:

Origo: A baloldal most a magyar katonaságot támadja

Magyar Nemzet: Ezúttal a honvédségnek rontott neki a baloldal

888: A baloldalnak most azzal van baja, hogy magyar katonák külföldön kapnak kiképzést

A Magyar Nemzet rádásul az Origóra hivatkozik abban a megállapításban, hogy valójában nem is csak Orbán Gáspár, hanem az elmúlt években közel kétszáz magyar katonatiszt vett részt iskolarendszerű nemzetközi képzésen, bár azt nem tagadják, hogy ez a képzés Orbán esetében közel 40 millió forintba került. Az utóbbi információt a forrásként jelölt Origót nem írta le.

A három kiadvány némileg eltérő stílusa miatt változó hangnemben írja le, hogy a baloldalnak semmi sem szent: a 888 a tornából felmentett baloldalról beszél, az Origo és a Magyar Nemzet inkább arra helyezi a hangsúlyt, milyen komoly, és mindenki számára elérhető lehetőség is egy ilyen ösztöndíj.

A KESMA-n kívül eső kormányuniverzum változóan tálalja a történetet: a Pesti Srácok például sehogy, náluk Orbán Gáspár utoljára az eskütételével szerepelt, a Magyar Hírlap viszont hozza a már megismert gondolatmenetet A baloldal most a honvédséget támadja című cikkében. A többiekkel ellentétben ők kicsit többet foglalkoznak viszont a témával: a címlapon kapcsolódó linkekben említik meg, hogy a Fidesz szerint az Orbán Gáspárról kérdezősködő Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van a honvédség leépítésében, Hollik István reakciója is ott van arról, hogy Vadai Ágnes a fián keresztül próbálja támadni Orbán Viktort, illetve azt is megtudják az olvasók, hogy a Honvédelmi Minisztérium visszautasítja a baloldali képviselők vádjait.

Nagyon mást maga a kormány sem reagált: Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón Orbán Gáspár nevének kerülésével csak annyit mondott, 160 katona kaphatott nemzetközi képzést, a Honvédelmi Minisztérium pedig közleményben reagált. A miniszterelnök fiáról ez sem tesz említést, viszont hangsúlyozza a képzés bárki számára elérhetőségét, illetve a végén jelzi, hogy "a baloldali képviselőknek és az ő gyerekeiknek is ugyanolyan lehetőséget biztosít a Honvédséghez való jelentkezésre."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.