Itthon hvg.hu 2020. december. 14. 12:01

Operatív törzs: A Pfizer/BioNTech vakcinája kerülhet leghamarabb Magyarországra

Megtartotta eddigi talán legrövidebb tájékoztatóját az operatív törzs. A tömeges oltásra 2021-ig kell várni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Covid-járvány miatti országos tesztelés eredményeinek ismertetésével kezdődött az operatív törzs december 14-i, hétfői tájékoztatója.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta: az elmúlt két hétben előbb az iskolák, bölcsődék dolgozóit tesztelték, a harmadik hétben pedig a kormányhivatalok munkatársait ellenőrizték, ha kérték.

Az eltelt három hét alatt összesen 429 862 tesztelést végeztek el, többek közt szociális dolgozók és egyetemi hallgatók bevonásával.

A mintavételek aránya a következőképp alakult: az első hétben 181 506-ot, a másodikon 186 143-at, a harmadikon pedig 62 213 tesztet végeztek el. A kormányhivataloknál volt a legkisebb a fertőzöttség aránya – közölte György István.

A tömeges tesztelések ingyenesek voltak.

Az operatív törzs ezután ismertette a legfrissebb járványszámokat, ismét hangsúlyozva, hogy a védelmi intézkedések betartásával csökkenthető a vírus terjedése.

A kötelező maszkhasználat megszegése miatt 726 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén. Az üzletek közül egyet zártak be ideiglenesen, egy debreceni csemegeüzletet. Ezt azért tették, mert az üzlet raktárhelyiségében több személy tartózkodott, maszkot nem viseltek, illetve szeszesitalt fogyasztottak.

Az üzletet 5 napra zárták be, az érintetteket megbírságolták.

Ismét elhangzott, hogy a karácsonnyal kapcsolatban december 21-én lesz majd a döntés, az operatív törzs ezen a napon tesz javaslatot a kormánynak arról, lehet-e ünnepelni.

Az operatív törzs szerint Magyarország 17,5 millió oltóanyagot kötött le, a készítmények közül a Pfizer/BioNTech fejlesztésű vakcina kaphatja meg előbb az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

A vakcinákból egy kis mennyiség már idén decemberben elérhető lesz, de a lakosság tömeges oltása csak 2021-től indulhat meg.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.