Itthon hvg.hu 2020. november. 25. 08:26

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

A Momentum elnöke magabiztosan nyilatkozott az ellenzék 2022-es esélyeiről, és kijelentette: ha közös listát kell állítaniuk, akkor úgy fognak tenni.

„Az, hogy Volner János a Fidesz embereként mit és mikor ad be, a mi stratégiánkat nem fogja befolyásolni” – közölte Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Klubrádióban. Volner javaslata azt tartalmazza, hogy csak az a párt állíthasson országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állít jelöltet.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, „teljes mértékben magabiztos és nyugodt vagyok a tekintetben, hogy 2022-re kellően fel fogunk tudni készülni, és fogunk tudni nyerni”. Ezt azzal vezette fel, hogy a rendszerváltoztatáskor is volt egy irgalmatlanul erős állampárt, és mégis meg lehetett őket verni.

A Momentum-elnök szerint Orbán Viktor „retteg a 2022-es választásoktól”, ezt mutatja az is, hogy a saját hatalmának bebetonozásával foglalkozik azok helyett, akiknek a megélhetése került veszélybe a járvány miatt.

Amikor arról kérdezték, mi lesz, ha a Fidesz még inkább magára szabja a választási rendszert, Fekete-Győr azt válaszolta: „mindent is” kinéz Orbán Viktorból. Ugyanakkor szerinte az ellenzéknek ettől nem szabad félnie, alkalmazkodnia kell hozzá.

Arra a felvetésre, hogy ha Volner János javaslatát elfogadja a parlament, az ellenzéknek nem nagyon marad más lehetősége, mint a közös jelöltállítás minden körzetben, Fekete-Győr megerősítette: a hat ellenzéki párt hónapokkal ezelőtt megállapodott erről, valamint arról, hogy közös miniszterelnök-jelöltjük lesz. A jelölteket pedig a jövő évben előválasztáson fogják kiválasztani.

Ha a végén közös lista lesz, akkor közös lista lesz”

– jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy ha csak egyetlen listát állít az ellenzék, akkor a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kerülhet nehéz helyzetbe, mert ők „eddig vonakodtak részt venni” az ellenzéki összefogásban. Fekete-Győr szerint ők vagy nem indulnak el a választáson, vagy együttműködnek.

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Innováció, új kommunikációs eszközök, közvetlen elérés, tényleges politikai aktivitás, akciók, együttműködés, mindent feláldozó jelöltek és előválasztás - ezekre van szüksége az ellenzéknek szerzőnk szerint, és nem - például - unalmas sajtótájékoztatókra. A hvg360 vitasorozatának újabb darabja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.