Domány András
Szerzőnk Domány András

Odrobina László madridi nagykövetet pedig felmentette Áder János.

Arról nem szól az augusztusi keltű, de az október 2-i Magyar Közlönyben megjelent államfői határozat, hogy Schöpflin György új címe milyen konkrét megbízatással jár. Mivel a Fidesz 2004 és 2019 közti európai parlamenti képviselője 81 éves, valószínűleg nem külképviselet vezetésével akarják megbízni, hanem valamilyen különleges feladathoz van szükség a diplomáciai rangra.

Az élete nagy részét Nagy-Britanniában leélt történész és politológus professzor édesapja Schöpflin Gyula író és diplomata volt, aki 1950-ben stockholmi követként szakított a kommunista rendszerrel és emigrációba vonult, nagyapja pedig Schöpflin Aladár író és kritikus, a Nyugat egyik szerkesztője.

Az is diplomáciai hír a hivatalos lapból, hogy Áder János köztársasági elnök – a többi hasonló határozattól eltérően – érdemei elismerése nélkül mentette fel tisztségéből Odrobina László madridi nagykövetet. Ezt a határozatot is augusztusban írta alá az elnök, de most jelent meg, és a nagykövetség honlapján még a felmentett vezető szerepel.

Odrobina az előző kormányzati ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, de 2017 januárjában felmentették. A 24.hu akkor azt írta, amit a hvg.hu is ismertetett, hogy hatósági vizsgálat indult az Országos Roma Önkormányzat több képviselője ellen, mert “jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina mint Farkas Flórián kormányzati szövetségese kötött velük szerződést”.

A cikk szerint hátrányos helyzetű fiatalok mentorává nem szakértőket, hanem Farkashoz hűséges, de szakképzetlen önkormányzati képviselőket neveztek ki, akik hónapokig havi több mint 300 ezer forint feletti díjazást kaptak olyan szerződések alapján, amelyeket Odrobina László írt alá. Azt nem lehet tudni, van-e ennek a történetnek köze ahhoz, hogy a nagykövetet most hazahívták, és felmentésében nem szerepel a szokásos „érdemei elismerése mellett” fordulat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.