Világ Domány András 2020. szeptember. 28. 12:57

Egyedül maradt a varsói magyar nagykövet, amikor nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

Domány András
Szerzőnk Domány András

43 másik ország vezető diplomatája megtette ezt, köztük az amerikai, a brit, a német és a francia, valamint az Orbán-kormánnyal kiemelten jó viszonyban lévő szlovén, cseh és izraeli kabinet helyi misszióvezetője is.

A nyílt levél szerint „az emberi jogok nem ideológiát jelentenek, mert egyetemesek”. Az aláírók elismerik „minden egyén veleszületett és elvehetetlen méltóságát”, és hangsúlyozzák: a kormányok kötelessége állampolgáraik megvédése a diszkriminációtól, az egyenlő esélyek megteremtése. Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, a toleranciáért és a kölcsönös elfogadásért – írják. Támogatják, hogy a társadalomban tudatosítsák a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és mások nehézségeit.

A témát az teszi aktuálissá, hogy a lengyel köztársasági elnökválasztási kampányban nagy hangsúlyt kapott a homofóbia, ami heves tüntetéseket és ellentüntetéseket váltott ki.

A katolikus egyház egyes képviselői, köztük a magyar kitüntetésben részesült krakkói érsek „szivárványos ragályról” prédikáltak, és a melegjogok melletti kiállást a nácizmus és a bolsevizmus ideológiájához hasonlították. A kormány kikérte magának, hogy az Európai Bizottság megvonta a támogatást néhány olyan lengyel településtől, amely határozatot hozott az „LGBT-ideológia” ellen.

A folyamatban lévő lengyel kormányátalakítás során komolyan felmerült annak a Przemyslaw Czarnek nevű kormánypárti politikusnak az oktatási miniszteri kinevezése, aki a melegekről kijelentette: „Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

A diplomaták nyílt levelét a belga nagykövetség szervezte. Kovács Orsolya magyar nagykövet nincs az aláírók között.

A magyar diplomácia ezzel másodszor lóg ki a sorból. Amikor Minszkben több uniós diplomata, köztük a lengyel, a cseh és a szlovák képviselet tagja csatlakozott a németekhez, hogy a lakásán védje Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz írónőt a letartóztatás ellen, a magyar nagykövetség abból is kimaradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés