Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 16. 18:47

Beperli a Külügyminisztériumot Szél Bernadett a Budapest–Belgrád vasútvonal miatt

A független országgyűlési képviselő szerint a Kínai Kommunista Párt kívánsága fontosabb volt Szijjártó Péternek, mint a magyar adófizetők.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleményben tudatta, pert indított a Budapest–Belgrád vasúti beruházás ügyében, érvelése szerint azért, mert “a Kínai Kommunista Párt kívánsága fontosabb volt Szijjártó Péternek, mint a magyar adófizetők törvényes joga a kínai hitel részleteinek megismeréséhez”.

Szél április 26-án közérdekű adatigényléssel fordult a magyar pénzügyminiszterhez, Varga Mihályhoz, amiben kikérte beruházás finanszírozásáról szóló, általa aláírt hitelszerződést. Varga kihasználva a veszélyhelyzetben akár 90 napra nyújtható válaszadási határidőt és bevárva a titkosítási törvény június 27-i hatályba lépését három hónap múlva válaszolt, és a válaszában a törvényre hivatkozva megtagadta a szerződés kiadását.

"A törvény a külügyminiszterre bízta annak eldöntését, hogy kikérve a Kínai Népköztársaság Kormányának véleményét és mérlegelve Magyarország külpolitikai és külgazdasági érdekeit, kiadható-e a szerződés, vagy 10 évre titkos. Szijjártó Péter ez utóbbi mellett döntött" – áll Szél MTI-nek küldött közleményében. A politikus álláspontja szerint

mivel a közpénzekre vonatkozó adatok közérdekű adatok, a kormánynak alkotmányos kötelessége kiadni a hitelszerződést.

Júliusan már az ügyészség is elutasította Szél hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentését arra hivatkozva, a kormánydöntésekkel kapcsolatban fel sem vethető a hűtlen kezelés gyanúja, az előkészítésük sem lehet bűncselekmény.

A hitelszerződést két jogszabály összjátéka miatt nem lehet nyilvánosságra hozni, de annyi már kiderült, az építkezéssel Mészáros Lőrinc is nagyon jól fog járni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.