Itthon hvg.hu 2020. augusztus. 27. 08:28

Történelmi belarusz zászló került a budapesti városházára

A V4-ek fővárosai egyszerre tisztelegtek a hetek óta tüntető belaruszok előtt. Karácsony Gergely kiemelte, Fehéroroszország jövőjéről a népnek kell döntenie.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

A V4-es országok fővárosainak polgármesterei a Szabad Városok Szövetségeként együtt álltak ki a belarusz tüntetők mellett, elítélve a rendőri erőszakot. Ennek részeként tehát Budapest, Varsó, Prága és Pozsony városházáira egyszerre kerültek ki a piros-fehér belarusz zászlók.

Fehéroroszország jövőjéről a belarusz népnek kell döntenie, nem pedig Aljakszandr Lukasenkának Európa utolsó diktátorának. Az Európai Uniónak újra kell gondolnia a kapcsolatát Fehéroroszországgal és szigorú intézkedéseket kell bevezetni azok ellen, akik felelősek a kialakult erőszakért"

– írta Facebookon Karácsony Gergely.

A piros-fehér belarusz zászló jelenleg nem Fehéroroszország hivatalos zászlója: azt pár évnyi függetlenség után épp az ország diktátora, Aljakszandr Lukasenka változtatta vissza a szovjet időket idéző piros-zöldre, a történelmi zászlót pedig nem is szabadott használni.

Karácsony Gergely már korábban is szolidarított az augusztusban valószínűleg elcsalt választások miatt tüntető belarusz néppel, egy héttel ezelőtt a Lánchíd öltözött piros-fehérbe.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.