Világ MTI 2020. augusztus. 25. 21:54

Bírálta az erőszakot, felmentették hivatalából a belarusz ortodox egyház vezetőjét

Lukasenka szerint semmi keresnivalója a politikának a templomokban.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Az orosz ortodox egyház szinódusa kedden felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki - közölte Vlagyimir Lagojda, a moszkvai patriarkátus szóvivője. A tájékoztatás szerint Veniamin időlegesen még ellátja a bariszavi egyházmegye irányítását - írja az MTI.

A Vesztyi orosz hírportál úgy tudja, hogy Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökhöz, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szembeni alkalmazott hatósági erőszakot. A pap egyben önmérsékletre és leleményességre intette az ország lakosságát.

Lukasenka szombaton élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókat helyezett kilátásba. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében hangsúlyozta, hogy a papoknak nem szabadna az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Hozzátette, hogy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintettek pedig szégyelljék magukat, a politikának pedig semmi keresnivalója a templomokban.

Pavel 2013 decembere óta látta el hivatalát a fehérorosz ortodox egyház élén, most a kubáni egyházmegyét fogja vezetni. A Nasa Niva helyi hírportál szerint Veniamin személyében első alkalommal kerül fehérorosz pap a fehérorosz ortodox egyház élére.

Belaruszban az augusztusi elnökválasztás óta zajlanak egyre nagyobb tüntetések: Lukasenka 80 százalékos győzelmet hirdetett az elnökválasztáson, viszont valószínűleg csúnyán elcsalta azt, ezért se az ellenzék, se a nyugati országok nagyrésze nem ismeri el az eredményt. A héten már egyes hírek szerint több, mint százezren tüntettek Minszkben Lukasenka ellen, akinek a rendőrei brutálisan verték le őket az első pár napban, két halálos áldozatnál tartanak eddig.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.