Itthon hvg.hu 2020. július. 31. 11:32

235 millióba került a nyugdíjasoknak küldött állami propagandamagazin postázása

A Jókor című lapnak a Magyar Államkincstár csak a kiadója, azt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda rendelte meg.

Felháborodott nyugdíjas olvasónk hívta fel hétfő este szerkesztőségünk figyelmét a postaládájába frissen érkezett JóKor című színes kiadványra még június közepén. Akkor belelapoztunk a nyugdíjasoknak szánt propagandamagazinba, amit a Magyar Államkincstár terjesztett:

Propagandamagazint küldött az Államkincstár a nyugdíjasoknak

A celebhírekkel fűszerezett színes-szagos kiadványból kétmillió magyar nyugdíjas tudhatja meg, hogy a kormány mennyire vigyázott rájuk a koronavírus-járványban és mennyire megbecsüli őket.

A Magyar Hang azt írja most, hogy a lapot kiadó államkincstár közérdekű adatigénylésükre azt válaszolta, hogy a kiadványok csomagolására, a postai feladás előkészítésére és a kézbesítésre példányonként 110,77 forintot fizetnek. (A közadatokat a hvg.hu is megkapta.)

Ez azt jelenti, hogy a 2,13 millió példányban kinyomtatott JóKor első számának postázása 235 940 100 forintba került a Magyar Államkincstárnak.

Kiderült az is, hogy a 16 oldalas lap tartalmát nem a kincstár állítja elő. Ezt támasztja alá a MÁK-nak a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetirodával idén májusban kötött szerződése is. Ennek értelmében a kincstár csak a kiadója és megszemélyesítője a lapnak, amit a propagandaminisztérium rendelt tőle. A kabinetiroda a 2019 áprilisában és decemberében kötött kormányzati reklámozásra szignált keretszerződései terhére kérte megjelentetni a JóKort.

Az államkincstár szerződése szerint a kabinetiroda rendelkezik a konzorcium által készített tartalmak jogaival, a kiadvány „kreatívjait” a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíttette elő, és ingyenesen átadta a lapot kiadó kincstár részére. A minisztérium azt is vállalta, hogy a jövőben is biztosítja ezeket a tartalmakat.

A Magyar Hang rákérdezett a kincstárnál a cikkek szerzőinek bérére, a szerkesztés, az előállítás és a nyomdai költségekre is, de azt írták, a kérdéseknek nem a MÁK az adatgazdája.

A szerződésekből egyébként kiderül az is, hogy a kiadvány tartalmáért háromtagú szerkesztőbizottság felel:

  • elnöke Mészáros József, a kincstár elnöke,
  • de ott van Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára és
  • Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.