Itthon hvg.hu 2019. december. 12. 11:26

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

A következő hónapokban újból Magyarországra látogatna a Sargentini-jelentést készítő parlamenti bizottság – mondta el Gwendoline Delbos-Corfield EP-képviselő, aki Judith Sargentinitől vette át a jogállamiság ügyét.

Veszélyes útra lépett a magyar kormány, amikor egy tagja feljogosítva érezte magát, hogy más tagországok kormánytagjait szidja és rágalmazza – így értékelte magyar újságírók előtt Gwendoline Delbos-Corfield EP-képviselő azt, ahogy Kovács Zoltán a magyar jogállamiságról szóló, zárt brüsszeli tanácsülésről a Twitteren kommentálta a jelenlévő miniszterek megszólalásait.

Delbos-Corfield a LIBE bizottság tagjaként vette át Judith Sargentini szerepét, ő felel azért a jelentésért, amely alapján a 7. cikkely szerinti eljárást indították Magyarországgal szemben – ennek keretében tartották azt a meghallgatását, ahonnan Kovács botrányos tweetjeit posztolta.

A képviselő úgy gondolja, nem csak udvariatlan volt a lépés, de nem is volt bölcs. Annál is inkább, mivel az EU jelenleg a tagállamok kormányainak a testülete, így bármilyen döntés az ő együttműködésükön alapul, ezt pedig alááshatja egy ilyen udvariatlan lépést.

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.

A jelentéssel kapcsolatban elmondta: bár annak 2018 őszi elfogadása óta több területen (az egyetemi szabadság és a kultúra terén) a helyzet romlását látják, egyelőre nem tartaná elérkezettnek az időt, hogy újabb értékelést készítsenek. Mindenesetre a következő félévben újabb magyarországi látogatást tennének, hogy új információkat szerezzenek.

Az eljárás folytatásához az is fontos, hogy azt a következő féléves elnökséget vezető Horvátország ezt kezdeményezze. A most záruló finn elnökség minden korábbinál aktívabb volt ezen a téren – emelte ki Delbos-Corfield –, a horvátok eddig nem nyilatkoztak erről, bár neki már jelezték, folytatni kívánják a folyamatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.