Itthon hvg.hu 2019. szeptember. 20. 09:12

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

Egyezséget ajánlottak az államnak, amely nagyon ki akarja őket paterolni az Alkotmány utcából.

Évek óta bonyolult pereskedés zajlik az állam és a Politikatörténeti Intézet (PTI) között, aminek a lényege, hogy kártalanítás nélkül akarják az utcára tenni a PTI-t az általa használt Alkotmány utcai ingatlanból.

A bíróság év elején nem jogerős döntésében elfogadta a kormány érvelését, és kimondta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja a Politikatörténeti Intézettel (PTI) kötött ingatlanhasználati szerződést. A PTI fellebbezett, a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön pedig helybenhagyta az első fokon hozott döntést, ám annak indoklását megváltoztatta – írja cikkében a Népszava.

Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója szerint a pert elvesztették ugyan, de az ítélőtábla indoklása – tette hozzá – még „nem zárja ki a győzelem lehetőségét”.

Az államot képviselő ügyvéd, Varga István a döntést követően azt közölte, „el kellene távoznia az alperesnek” (vagyis a PTI-nek) az ingatlanból, ezért kérni fogják a kiürítési per folytatását. Az ügyvéd szerint a jogi helyzet "teljesen világos", ezért "nem kéne ezt a háborút folytatni, szerintem ez csak időhúzás". Varga azt is hozzátette, hogy a PTI-nek nem jár egyetlen fillér sem. Földes azonban úgy látja:

nem az időt húzzuk, hanem a jogainkat és az érdekeinket védjük.

A Népszava szerint az ingatlan használatára vonatkozó csütörtöki határozatában a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy fellebbezésében a PTI „nem teljesíthető kérelmet” nyújtott be. Ugyanakkor az első fokon hozott döntés indoklásának megváltoztatásával az ítélőtábla azt is egyértelművé tette, hogy a kiürítési perben az intézetnek elvileg alkalma lesz érvényesíteni az igényeit.

Mindeközben a PTI egy úgynevezett egyezségi kérelmet adott be, amivel azt szeretnék, hogy, a bíróság „egyezségi helyzetet” teremtsen a Politikatörténeti Intézet és az állam között. A kérelemben az anyagi elvárás is szerepel, Földes tájékoztatása alapján a PTI mintegy 2,5 milliárd forintot kér azért, hogy elhagyja Alkotmány utcai székhelyét.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: az összeg megállapításakor figyelembe vették a hatalmas levéltári anyag őrzésének költségeit, és például a használati jog ellenértékét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.