Itthon Dercsényi Dávid 2019. július. 23. 05:15

Háromszor kísérelt meg öngyilkosságot a börtönben a terrorizmussal vádolt Hasszán F.

Kanállal és lepedővel próbált öngyilkosságot elkövetni a terrorizmussal vádolt Hasszán F. – értesült a hvg.hu. Bár az összes részlet még nem szivárgott ki, információnkat a vádlott ügyvédje megerősítette. Kelen László a hvg.hu-nak azt mondta: védence nincs jól a börtönben.

Ismét meghosszabbították a Budapesten elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi letartóztatását – közölte hétfőn délben a Fővárosi Törvényszék. A hír megjelenése után néhány órával azonban az is kiderült, hogy Hasszán F. háromszor is megkísérelt öngyilkosságot elkövetni a börtönben. Úgy tudjuk: egyszer a lepedőjével fojtogatta magát, aztán a kanalával próbálta meg elvágni a nyaki ütőerét, a harmadik kísérlet részleteit nem ismerjük.

A szír férfi ügyvédje a hvg.hu-nak megerősítette az információnkat, és azt állította: védence börtönbeli állapotok és a kialakult "sötét gondolatok" miatt kísérelt meg öngyilkosságot. Kelen László azt mondta: ügyfelének kijárna az emberséges bánásmód, az ártatlanság vélelme, és a tisztességes hozzáállás a börtönben is. Megjegyezte, hogy hat esetben fegyelmi eljárás is indult Hasszán F. ellen különböző ügyek miatt: a férfi olykor nem eszi meg az ételt, amit kap, vagy nem megy ki sétálni. Az ügyvéd szerint az öngyilkossági kísérletek miatt is indultak fegyelmik, de ezeket az eljárásokat végül megszüntették.

Kelen most várja a legutolsó periratok fordítását, ami szerinte azért fontos, mert úgy látja: a bizonyítékok továbbra sem elég megalapozottak. Ismert, hogy a férfire még 2018 nyarán vallott egy belga másodlagos tanú, aki azt állítja, ismer valakit, aki látta Hasszán F.-t embereket kivégezni. Erről a gyanúról értesítette a görög titkosszolgálat (EYP) az európai társszerveket, itthon mégis embercsempészettel bukott le decemberben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A TEK akkor már terrorváddal vette őrizetbe.

Kelen azt mondja, a gyilkosságok a gyanú szerint 2015-ben történtek, nem 2016-ban – Hasszán F. egyébként 2016. február 27-től már Görögországban volt. A másik bizonyíték egy videofelvétel, amelyen az ügyvédje szerint nem lehet egyértelműen beazonosítani a férfit. A harmadik egy poligráfos vizsgálat, amit Kelen szerint nem jól értékeltek ki, és szerinte szabálytalan volt. A legújabb fejlemény pedig egy közvetlen tanú vallomása, amit azonban az ügyvéd még nem tudott elolvasni, illetve értelmezni, mert még nem érkezett meg a rendes magyar fordítás. Így az ügyvéd még mindig hiányolja a közvetlen bizonyítékot, amely megalapozná a letartóztatás meghosszabbítását.

Az illetékesek szerint a megalapozott gyanút többek között a Terrorelhárítási Központ feljelentése, a lehallgatási adatok, az európai társszervektől beszerzett adatok, a feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videofelvétel támasztja alá.

Írtunk a fegyelmi ügyek elleni panaszt elbíráló Katonai Főügyészségnek, milyen ügyekben indult fegyelmi Hasszán F. ellen, érkezett-e panasz fogva tartásának körülményeire, és tud-e az ügyészség arról, hogy a férfi megpróbált-e kárt tenni magában. Várjuk a választ.

Update: Az ügyvéd szerint illetékes katonai fűügyészség nem tud semmiről: "Megkeresésére tájékoztatom, hogy ilyen adatokkal ügy a Központi Nyomozó Főügyészségen és a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen nem azonosítható."

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.