Itthon hvg.hu 2018. augusztus. 26. 17:30

Orbán tervei szerint készül mindenki az őszi szezonra

Nem pihen a Fidesz kampányhengere, hónapok, ha nem évek óta ebben az üzemmódban. Az ellenzék kezd magához térni szavak szintjén, de a tettek mást mutatnak. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.

A hét legjelentősebb belpolitikai eseménye mindenképpen az, hogy a magyar hatóságok napokig éheztettek ideérkező menekülteket a határon, csak a Magyar Helsinki Bizottságnak köszönhető, hogy jelenleg kap élelmet, aki elér a magyar határig. Ezzel több cikkben is foglalkoztunk, elemezni nincs is rajta mit. A Magyar Idők cikke szerint Soros civiljei támadják a tranzitzónát, és hiába olvassák alig a kormánypárti lapot (Mészáros Lőrinc vidéki laphálózata is lejtmenetben, de ezeknél a sajtótermékeknél nem a piaci viszonyok és nem az eladott példányszámok számítanak), az ott megjelenő írásokból kiolvasható a kormányzati szándék és elhatározás.

Elég csak Orbán János Dénes publicisztikáira gondolni, vagy Szakács Árpád kultúrharcot hirdető írásaira. Arról nem is beszélve, amikor Bayer Zsolt azt taglalja, orkokhoz hasonlítja a menekülteket, és még az orkoknál is veszélyesebbnek tartja a civil segítőket. Ezek az írások is jelzik, a Fidesz és holdudvara nem pihen, hiába nyaral Orbán, a gépezet napi szinten már nélküle is működik.

Ráadásul minden a magyar miniszterelnök elképzelése szerint alakul az ellenzéki térfélen is, továbbra is a kiútkeresés zajlik. Szél Bernadett, megelégelve saját pártjának etikai bizottságát és a folyamatos büntetéseket, távozott az LMP társelnöki posztjáról, maradt egyelőre a saját bevallása szerint nem jobboldali, de konzervatív és nemzeti Keresztes László Lóránt, aki óriási lehetőséget lát egy Jobbik-LMP együttműködésben.

Keresztes László Lóránt

Ő az Indexnek az EP-kampányról azt mondta, hogy azt szeretné, ha pártja középpontba helyezné a migrációt. „Például hogy az ökopolitikai eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a migrációs nyomást.” A választások utáni politikai varagbetűkkel az LMP bukta szavazóinak felét, ha most vasárnap lennének a választások, akkor ők sem, a DK sem jutna be a parlamentbe. (Oda a jelenlegi számok szerint csak a Fidesz, az MSZP (társult és talán mostanra állandósult jelzője, a P is) és a Jobbik jutna be.

Gábor Zsazsának tulajdonítanak egy mondást, miszerint a negatív reklám is reklám, mindegy, csak beszéljenek az emberről. A politikában ez nem így van, jól példázza ezt az LMP esete; de nemcsak ők nézhetik remegve a naptárat, mikor indul be igazán a politikai nagyüzem, amikor újra el kell kezdeni azt, amiről ez az egész valójában szól – a szavazatmaximalizálást. Vagy legalábbis megpróbálni, amihez az is kell, hogy a hibernált állapotból kikerüljön ez az ellenzék.

A DK-ről hallani talán a legkevesebbet április óta, nem véletlen, hogy ők is bejutási küszöb alatt. A párt az országgyűlési választások előtt azzal próbált tematizálni, hogy „Orbán vagy Európa”, így a gyurcsányi innovátorok bajban lesznek, ha új jelszót és üzenetet akarnak találni szeptemberre.

A Jobbik egyelőre megpróbálja kivédeni Toroczkai László és Dúró Dóra, valamint a Fidesz együttes támadását, amivel ellehetetleníteni próbálják őket, ha proaktív cselekvésre is lesz idejük, nagy kérdés, hogyan is néppárti a Sneider Tamás vezette párt. Az elnök egy augusztus eleji, az Azonnalinak adott interjúban azt mondta, az EP-választások után pártjának képviselői az Európai Néppárt frakciójába ülnének be, oda, ahol most a fideszesek is ülnek.

Toroczkai László, a szervezet elnöke (j), Dúró Dóra elnökhelyettes és Novák Előd volt jobbikos országgyűlési képviselő a bejegyzés alatt álló Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén a Városligetben 2018. augusztus 20-án.

„Vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen.” Azt azonban nehezen tudja elképzelni, hogy a Fidesz is ott foglaljon helyet, szerinte a magyar kormánypártot „nagyon sokan bírálják, nem biztos, hogy a Néppárt tagjai maradnak.”

Az MSZP-ről múlt heti podcastunkban is beszéltük, hogy voltak olyan elnökségi ülések a közelmúltban (még az előző garnitúrának), amikor arról ment a diskurzus, megelőzi-e őket majd az EP-választáson a Momentum. A helyzet mostanra kicsit javult, a hvg.hu forrásai szerint már arról megy a vita, mik legyenek a kampánytémák. Úgy tudjuk, a kalapban olyan ötletek szerepelnek, hogy Orbán bevándorlós retorikájával állítsák szembe a kivándorlást, esetleg hívják fel a figyelmet arra, hogy mekkora a dolgozói szegénység, a szociális katasztrófa.

Ám ezekkel nemigen fogják meglepni Orbánt, aki évek óta otthonosan mozog mindenhol, ahol a bevándorlás vagy annak bármilyen változata előkerül, már jó előre megválaszolt minden nekiszegezett vádat. A kivándoroltak majd hazatérnek, ha még nem tették meg, sőt, biztatja is őket, hogy menjenek. A migrációt nem zöldpolitikával, hanem kerítéssel kell megoldani, Európán kívül; a béremelés pedig folyamatos – ezek az orbáni topikok.

A magyar ellenzéknek csak akkor van esélye Orbánnal szemben – és erre már lett volna nyolc éve, hogy belássa –, ha nem az ő pályáján játszik, nem rá reagál, hanem saját terepet alakít, a saját üzeneteit próbálja a választóinak eljuttatni.

Nem Orbán ellen, önmaga mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 01. 11:00

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.