Itthon hvg.hu 2015. február. 06. 20:00

Az út a "Simicska a legokosabb"-tól az "Orbán egy geci"-ig

Közel három évtizeden keresztül megbonthatatlan volt a szövetség köztük, Simicska Lajos felépítette azt, amire Orbán az 1994-es választási vereség után annyira vágyott: a jobboldali médiabirodalmat. A Fidesz elnöke sokáig minden támadással szemben megvédte, a tavalyi választások után viszont maga indított háborút a régi kollégiumi szobatársa ellen.

„Csak egyetlen egy, a Simicska Lajos volt. Ő is volt a legokosabb egyébként közöttünk” – mondta egykori kollégiumi szobatársáról Orbán Viktor egy 1989-ben készült interjúban.

Huszonöt évvel ezt követően egy decemberi rádióinterjúban elismerte, hogy közte és régi szobatársa között vita van, de azt mondta, ezt majd „az élet megoldja”. Simicska – aki felhúzta magát, hogy a jobboldali média Orbánhoz hű vezetői lemondtak – pénteken már „gecinek” nevezte a miniszterelnököt.

„Az Úristen irgalmazzon néktek!”

„Simicska politikai tudatossága és ’fantasztikus agya’ később is nagy hatással van Orbán Viktorra, aki egy időben valósággal csodálja őt; egyetemi, illetve szakkollégiumi társai – köztük Fodor Gábor szerint – Simicska az egyetem elején afféle szellemi apa vagy idősebb báty szerepet tölt be Orbán mellett.” Ezt már Debreczeni József írta 2002-ben kettőjük viszonyáról, amikor a publicista még nagy támogatója volt a kormányfőnek (egy időben tanácsadóként állt mellette).

Simicskáról Orbán 1989-ben (3:38-tól):

Orbán évekig megvédte Simicskát. Bár a párt gazdasági ügyeit intéző barátját a sajtó támadta az állami vállalat, a Mahir privatizációja, illetve az államtól kapott pártingatlan gyors értékesítése miatt, Orbán számított rá: 1993-ban pártpénztárnok lett a Fideszben. 1994-ben erről a tevékenységéről interjút adott a Népszabadságnak, ahol kifejtette, hogyan akar gazdasági hátországot építeni. „A munkám tétje ugyanis nem kevesebb: biztosítani a párt finanszírozását úgy, hogy a Fidesz ne függjön külső erőforrásoktól, pénzügyi csoportoktól” – mondta akkor a pártpénztárnok. Azt mondta, a politikához is ugyanaz a három dolog kell, mint a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Az interjú "A pénzen nem múlhat a Fidesz dicsősége” címet viselte Simicskát idézve.

Amikor kormányra került, Orbán Simicskát küldte az APEH élére. Ekkor megint fókuszba került, miután a sajtóban olyan cikkek jelentek meg, hogy ő és üzlettársai több céget kiürítettek, fantomizáltak, és a cégek nagy köztartozást halmoztak fel, illetve eladták azokat két strómannak, Josip Totnak és Kaya Ibrahimnak. A kinézett pénzügyminiszter, Urbán László ellenezte a kinevezést, mire a miniszterelnök elköszönt tőle. Az akkori kancelláriaminiszter, Stumpf István is megpróbálta Debreczeni szerint lebeszélni a kinevezésről, de Orbán megvédte vele szemben Simicskát. Végül a támadások hatására Simicska lemondott. Akkor is begurult: a Napi Gazdaságban közölte, „Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!” (Ekkor a rokonai halálát annak tudta be, hogy megviselték őket a sajtóban megjelent cikkek.)

„A gyerekek nőnek”

Később – főleg azután, hogy Simicska lemondott az adóhatóság éléről és visszavonult a közélettől – Orbán viszonylag ritkán mondta ki a nevét. Az Index utoljára 2007-ben készített interjút a Fidesz elnökével, akkor rá is kérdeztek, „mi a helyzet Simicskával?”. „Vele is jó viszonyt ápolok. Legutóbb, amikor láttam, jól volt, köszöni szépen. A gyerekek nőnek, idilli családi beszámolót adhatnék itt, ha volna rá fölhatalmazásom, de nincs” – válaszolta akkor Orbán.

2012-ben – amikor az LMP folyamatosan támadta a kormányt, és „oligarchának” nevezte Simicskát és üzlettársát, Nyerges Zsoltot – a miniszterelnök megint megvédte barátját. A parlamentben azt mondta, a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák, akik a politikai kapcsolataikat a gazdasági súlyuk növelésére használnák fel. Akkor azt mondta, szükség van magyar milliárdosokra, különben mindent a külföldiek visznek el.

Az Index videóját erről itt nézheti meg:

Ki kellett fizetni a Lajost

Mint arról a nyáron beszámoltunk, a miniszterelnök két legfontosabb támogatója, Lázár János és Habony Árpád az elmúlt négy évben többször megpróbálta rávenni Orbánt, hogy szorítsa vissza Simicskát. A feszültségek folyamatosan nőttek az előző ciklusban, ám – ezt miniszterelnökségi forrásaink állítják – Orbán időnként kiállt régi pajtása mellett, hangsúlyozva, hogy a párt sokat köszönhet neki. Érvként forrásaink szerint az is felmerült ezekben a beszélgetésekben, hogy „ki kell fizetni” korábbi szolgálatait.

A kapcsolatuk tavasszal teljesen megszakadt. Az Indexnek pénteken adott interjújában azt mondta Simicska, hogy április óta nem beszélt a miniszterelnökkel. Hogy ez pontosan miért történt, a mai napig nem világos. Halványan Simicska utalt a vita okaira a Magyar Narancsnak adott interjújában: "a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog."

Forrásaink szerint Orbán csak vissza akart térni ahhoz a programhoz, amit 20 évvel ezelőtt fogalmazott meg. A Fidesz elnöke 1994-ben egy interjúban Antall József miniszterelnökségét értékelve megjegyezte: „meg kellett volna találni azt a nyolc-tíz nagyvállalkozót, akik majd Magyarország nagytőkései lesznek. (…) Ezekkel kellett volna személyes kontaktust kiépíteni, amelyet ők aztán jól tudtak volna használni a piacon, mint versenyelőnyt. Azt a kapcsolatot, amely őket Magyarország miniszterelnökéhez vagy annak legbelső köréhez fűzi.” Tehát a Fideszben úgy látják, azért szakított Simicskával, mert zavarta, hogy a vállalkozónak teljhatalma van a gazdasági hátországban.

„Én ebben nem vagyok partner”

Korábban a hvg.hu-nak a kormányfő környezetéből azt mondták, a vitájuk kirobbanása után a nyáron Orbán többször is próbálta felhívni, de Simicska – aki éppen a Balatonon nyaralt – nem vette fel neki a telefont. A konfliktus akkor vált nyílttá, amikor a Népszavában Simicska kijelentette, nem zárható ki, hogy elindul a veszprémi időközi választáson. Végül nem tett így, a környezetéből azt mondták a hvg.hu-nak, számolt azzal, hogy nyerni nem tud, viszont szavazatokat vonhat el a Fidesztől, és egy esetleges vereség után Orbán úgy állítaná be őt, mint aki „elárulta” a pártot, miatta veszítették el a kétharmadot.

Egy kép a múltból

A miniszterelnök egyetlen alkalommal beszélt a háború részleteiről. Egy jobboldali lapoknak tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, jóval kevesebb állami hirdetésre számítsanak, mert – a vs.hu információi szerint – lojális médiát akar, és inkább a közmédiumokra támaszkodik.

Most megint Simicska indított először nyílt támadást. Csütörtökön a Népszavának azt mondta, „totális médiaháborúra” készül, mert az RTL–kormány-kiegyezés után részben az ő médiáját terheli majd a reklámadó. Pénteken a médiabirodalma több vezetője felmondott, amit Simicska árulásnak minősített. Több interjújában azt mondta, az ügy hátterében Orbán állhat, majd „gecinek” nevezte a miniszterelnököt. A Népszabadságnak azt állította, a miniszterelnök szerinte három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

„Igen, fenntartom: egy geci. Lehet, hogy holnap reggel visszavonom, mert már lenyugszom” – mondta a pénteki interjújában. Ennek ellenére a Magyar Narancsban még odaszúrt egyet Orbánnak: „az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 HVG360 2020. november. 30. 20:00

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama az Egyesült Államok első afroamerikai elnökeként történelmet írt, azonban hosszú utat járt be, amíg eljutott a Fehér Házig. Ezt az életpályát mutatja be az idehaza a HVG Könyvek sorozatban megjelent Egy ígéret földje. A könyv érdekességekkel, politikai háttértörténetekkel és persze személyes megjegyzésekkel, izgalmas történetmeséléssel teli tartalmát részletekben közöljük. Ezeket megjelenés előtt, exkluzív módon csak itt, a HVG360-on olvashatják.