2013. augusztus. 13. 16:42 MTI Utolsó frissítés: 2013. augusztus. 13. 16:37 Itthon

Ötmilliárdból ártalmatlanították a peremartoni vegyipari szemetet

Uniós forrás felhasználásával, több mint ötmilliárd forintból kármentesítették az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat által hátrahagyott hulladékát.

A kármentesítési projekt fedezetét a Környezet és Energia Operatív Programból biztosították, a megvalósításához nyújtott támogatás 5,3 milliárd forint volt.

Berhida külterületén, Peremarton-gyártelep északi bányaterületén körülbelül 67 ezer négyzetméteres területet tisztítottak meg a hulladéktól és a szennyező anyagoktól, valamint 88 ezer tonna hulladékot és vegyi anyaggal szennyezett talajt szállítottak el és ártalmatlanítottak - olvasható a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Megjegyezték, hogy a Peremartoni Vegyipari Vállalat tevékenysége során, a különböző vegyipari technológiák alkalmazásából visszamaradt hulladékokat és melléktermékeket műszaki védelem nélkül deponálták. A csapadék hatására kioldódott anyagok leszivárogtak a talajba és veszélyeztették a pétfürdői vízbázist, ezzel együtt Várpalota térségében majdnem 11 ezer ember vízellátását és egészségét.

Miután a vállalat 1992-ben jogutód nélküli megszűnt, a terület kármentesítése állami felelősségi körbe került, végrehajtója a területileg illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lett.

Berhida-Peremartonban az I. világháború környékén kezdték meg az ipari tevékenységet, robbanóanyagok gyártásával. Nem sokkal később a vegyipar is beindult. A Peremartoni Vegyipari Vállalat a hetvenes évek elejétől működött 1992-es felszámolásáig: a most mentesített hulladék évtizedek óta gyűlt a régi bányaterületen.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.