2013. június. 06. 18:37 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 06. 18:37 Itthon

Összeírták a kismamákat, megtilthatják a koporsós temetést

Figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra, az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Az érintett megyékben, illetve Budapesten az alapellátást végző egészségügyi szolgáltatók elérhetőségét frissítették, az ügyeleti szolgálatok rendjét a védekezés szempontjából is áttekintették.

Címlistát állítottak össze a szülés előtt álló kismamákról, a járás- és mozgásképtelen, valamint a gyomor-, illetve bélfertőzéses betegekről, továbbá azokról is, akik állandó életmentő terápiában részesülnek. Az árvízzel fenyegetett településeken dolgozó háziorvosokat kérték, hogy az esetlegesen megjelenő fertőző betegségekre kiemelt figyelmet fordítsanak.

Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért, hogy Komárom-Esztergom megyében a Komárom-Ács Vízmű Kft. ellátási területén több kutat lezártak, több klórral fertőtlenítik az ivóvizet. Esztergomban és környékén, ha szükséges, a Duna-parti vízbázisokat lezárják, a dömösi vízbázis ellátási területén szintén megemelték a klórszintet. 

Az ivóvíz minőségét Budapesten és környékén is folyamatosan ellenőrzik. Az eredmények alapján a főváros és Pest megye területén a szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható - írta az ÁNTSZ. A komáromi temetőben három helyen figyelik a talajvíz szintjét is, és ha szükséges, megtiltják a koporsós temetést. Hasonló a helyzet a nyergesújfalui sírkertben is.

A XX. kerületben az árvízzel érintett területről az állatokat elszállították, az önkormányzat jegyzője a kiskerttulajdonosokat határozatban szólította fel a terület elhagyására - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.