2011. február. 11. 11:32 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 11. 11:28 Itthon

Tiszta szesszel üzletelőket ítéltek el Szegeden

Vízkőoldóként 26 ezer liter tiszta szeszt hoztak be Horvátországból annak a társaságnak a tagjai, akiket jövedékkel visszaélés miatt ítélt el pénteken a Szegedi Ítélőtábla. Az ügyben összesen hét embert ítéltek el, a csoport vezetője jogerősen négy év börtönt kapott.

Az egyik vádlottnak 2006 végén ajánlottak megvételre egy olyan horvátországi speciális, vízkőoldószernek nevezett terméket, amely tulajdonképpen tiszta szesz volt, ám minimális adalékkal kiegészítve már vegyszernek minősült. Az adalékot sósavval közömbösíteni lehetett, s ezt követően a folyadékot már tiszta szeszként tudták használni.

A férfi a szeszre ismeretségi körében keresett vevőt, így került kapcsolatba a többi vádlottal, akik közül az egyik a literenként 470 forintba kerülő szállítmány finanszírozását vállalta. A vételárat végül a szlovéniai Lendván adták át a vízkőoldó gyártójának.

A 26, egyenként ezer literes tartályt először Horvátországból Szlovéniába szállították, ahonnan - uniós határ lévén - az "áru" 2007. március 1-jén már vámkezelés nélkül került Magyarországra. A teherautó nem sokkal éjfél előtt érkezett meg egy kecskeméti telephelyre, ahol a "vegyszeres átalakítást" végezték. Az alkoholt épp a pincében lévő tartályokba szivattyúzták, amikor a pénzügyőrök rajtaütöttek a társaságon.

A vádlottak a jövedéki adóköteles termék hatósági engedély nélküli előállításával csaknem 60 millió forint adóhiányt okoztak. A vámosok a telephely átvizsgálása során az egyik raktárban több mint 13 ezer liter, emberi fogyasztásra alkalmatlan, de ipari célra felhasználható denaturált szeszt is találtak. Tizenhárom, egyenként 20 literes kannában pedig már bekevert szeszes italra bukkantak. A jövedéki engedély nélkül birtokolt alkoholtermékek értéke meghaladta az 54 millió forintot.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.