2007. augusztus. 10. 13:22 MTI Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 10. 14:46 Itthon

Guargumi-vizsgálat: egyelőre nem találtak szennyezett mintát

Az első guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése befejeződött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - közölte Süth Miklós országos főállatorvos a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra.

A szakértők péntekig a Fornetti Fagyasztott Pékárú-termelő és Kereskedelmi Kft. által a szakértőkhöz eljuttatott 7 mintájáról állapították meg, hogy az nem tartalmaz az egészségre veszélyes dioxin szennyezést. A szakértők 4 alapanyag mintát vizsgáltak és e vizsgálatok nyomán állapították meg, hogy a további 3 minta sem tartalmaz dioxin szennyezést, mivel azok a 4 minta valamelyikének felhasználásával készültek.

Süth Miklós jelezte: a vizsgálatok meggyorsítása és olcsóbbá tétele érdekében a közeljövőben a dioxin helyett már csak a beküldött élelmiszerminták pentaklór-fenol tartalmát fogják vizsgálni.

Erre azért van lehetőség az országos főállatorvos szerint, mert a dioxin és a pentaklór-fenol együtt fordul elő szennyezőanyagként. Ahol az egyik jelen van, ott a másik is megtalálható. Így lehetőség van arra, hogy csak az egyik jelenlétét vizsgálják, és abból következtessenek a másikra.

Eddig 19 mintát vizsgáltak pentaklór-fenol tartalomra, ezeknél sem észlelek veszélyes mértéket. Az országos főállatorvos jelezte, hogy a két vizsgálatot egy ideig még párhuzamosan végzik a szakemberek. A pentaklór-fenol vizsgálata a dioxin vizsgálatnál gyorsabb és olcsóbb is. A dioxin és a pentaklór-fenol együttes vizsgálata 440 ezer forintba kerül, míg a pentaklór-fenol vizsgálata csak 30-35 ezer forint tételenként, és a vizsgálati idő 4 napról 2 napra rövidül.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Fornetti tulajdonosa, Palásti József, aki arról beszélt, hogy noha maga a cég kizártnak tartotta a dioxin-szennyezettséget, a fogyasztók biztonsága, megnyugtatása érdekében fontosnak tartották az élelmiszerbiztonsági vizsgálat elvégeztetését.

Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a guargumi-ügyben a hatóságok, a gyártó cégek és a kereskedők képviselői között szoros és hathatós együttműködés volt. A főtitkár közölte: a Friesland Hungária Zrt. két, az ügyben érintett termékét, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó termékeket már levették a boltok polcairól. A főállatorvos szerint Friesland Hungária gyanúba keveredett termékeinek vizsgálatával a szakértők hétfőre végeznek.

Hirdetés
Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.