Guargumi-vizsgálat: egyelőre nem találtak szennyezett mintát
Az első guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése befejeződött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - közölte Süth Miklós országos főállatorvos a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.
Péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra.
A szakértők péntekig a Fornetti Fagyasztott Pékárú-termelő és Kereskedelmi Kft. által a szakértőkhöz eljuttatott 7 mintájáról állapították meg, hogy az nem tartalmaz az egészségre veszélyes dioxin szennyezést. A szakértők 4 alapanyag mintát vizsgáltak és e vizsgálatok nyomán állapították meg, hogy a további 3 minta sem tartalmaz dioxin szennyezést, mivel azok a 4 minta valamelyikének felhasználásával készültek.
Süth Miklós jelezte: a vizsgálatok meggyorsítása és olcsóbbá tétele érdekében a közeljövőben a dioxin helyett már csak a beküldött élelmiszerminták pentaklór-fenol tartalmát fogják vizsgálni.
Erre azért van lehetőség az országos főállatorvos szerint, mert a dioxin és a pentaklór-fenol együtt fordul elő szennyezőanyagként. Ahol az egyik jelen van, ott a másik is megtalálható. Így lehetőség van arra, hogy csak az egyik jelenlétét vizsgálják, és abból következtessenek a másikra.
Eddig 19 mintát vizsgáltak pentaklór-fenol tartalomra, ezeknél sem észlelek veszélyes mértéket. Az országos főállatorvos jelezte, hogy a két vizsgálatot egy ideig még párhuzamosan végzik a szakemberek. A pentaklór-fenol vizsgálata a dioxin vizsgálatnál gyorsabb és olcsóbb is. A dioxin és a pentaklór-fenol együttes vizsgálata 440 ezer forintba kerül, míg a pentaklór-fenol vizsgálata csak 30-35 ezer forint tételenként, és a vizsgálati idő 4 napról 2 napra rövidül.
A sajtótájékoztatón jelen volt a Fornetti tulajdonosa, Palásti József, aki arról beszélt, hogy noha maga a cég kizártnak tartotta a dioxin-szennyezettséget, a fogyasztók biztonsága, megnyugtatása érdekében fontosnak tartották az élelmiszerbiztonsági vizsgálat elvégeztetését.
Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a guargumi-ügyben a hatóságok, a gyártó cégek és a kereskedők képviselői között szoros és hathatós együttműködés volt. A főtitkár közölte: a Friesland Hungária Zrt. két, az ügyben érintett termékét, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó termékeket már levették a boltok polcairól. A főállatorvos szerint Friesland Hungária gyanúba keveredett termékeinek vizsgálatával a szakértők hétfőre végeznek.