2007. augusztus. 09. 13:56 MTI Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 09. 14:18 Itthon

Továbbra is érdemes kerülni a guargumit tartalmazó termékeket

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) azt javasolja, hogy a fogyasztók továbbra is kerüljék a guargumit tartalmazó ételek fogyasztását, amíg nem derül ki, hogy van-e a magyar piacon dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó élelmiszer.

A vizsgálati eredmények a hét végére várhatók. Az OFE szerint a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédő szerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet.

Dömölki Livia, az OFE vezető élelmiszer-szakértője elmondta, hogy a dioxin az emberi szervezetben 14 pikogramm/testtömeg kilogramm mennyiség felett okoz mérgezési tüneteket. Egy pikogramm, a gramm egy-milliomod része.

Hirdetés
Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.