2006. augusztus. 10. 10:08 MTI Utolsó frissítés: 2006. augusztus. 10. 10:09 Itthon

Nem volt fokozottan tűzveszélyes a műegyetemi lőtér

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterének azért nem volt tűzoltási terve, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába - nyilatkozta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok.

A vezérőrnagy azt hangsúlyozta: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete rendkívül bonyolult komplexum.
 
Sokféle tűzvédelmi osztályba sorolt belső létesítményeire a tűzoltási tervek megvannak, azonban a lőtér nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába, ezért erre nem is készült tűzoltási terv - tette hozzá.
 
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője még kedd éjszaka két vizsgálóbizottságot hozott létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren keletkezett tűz oltása során használt technikai eszközök és a tűzoltás szakszerűségének vizsgálatára.
 
Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok az egyik bizottság vezetőjeként azt ellenőrzi, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát is vizsgálja.
 
A tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott: "nem az eltussolás és nem az elkenés jegyében" hozták létre ezt a bizottságot. Elvesztettünk három fiatal kollégánkat, ennek nem szabad megismétlődnie - tette hozzá. 
 
A tűz kedden este fél tíz körül, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren azt követően keletkezett, hogy három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó életét vesztette, hét pedig füstmérgezést kapott.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?