2014. május. 13. 15:18 MTI Utolsó frissítés: 2014. május. 13. 15:17 Instant tudomány

Most akkor mégsem szívvédő a vörösbor?

Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy olasz borvidék lakóit kilenc éven át figyelték, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy ez az anyag megfékezné a szívbetegségeket.

Egy amerikai kutatócsoport a Chianti történelmi borvidékén élők közül csaknem 800 ember egészségét vizsgálta, hogy a rezveratrol kedvező hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem bukkantak ilyenre, bér a végleges válaszhoz további kutatás szükséges – írják a BBC hírportálján.

Sok tanulmányban igyekeztek már megmagyarázni azt az ellentmondást, hogy a franciák magas zsírtartalmú étrenden élnek, mégis kevés szívbeteg él köztük. Voltak, akik a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatásában látták a megoldást.

Kutatások kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, hogy a közös összetevő, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja nem talált erre bizonyítékot. Két toszkán kisvárost választották kutatási területként, a vörösborozás ezen a vidéken az élet részének számít. A vizsgálatban 783, 65 évnél idősebb helyi önkéntes vett részt. Részletesen beszámoltak napi étrendjükről, vizeletmintát is adtak, hogy megmérhessék a rezveratrolfogyasztásukat.

A kilenc éven át, 1998-tól 2009-ig folyó kutatásban a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak.

A vizelet rezveratroltartalma nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganat kockázatával. Nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.

"Az volt az elképzelés, hogy bizonyos élelmiszerek azért egészségesek, mert rezveratrolt tartalmaznak. Ennek semmi jelét sem láttuk. A rezveratroltörténet egy újabb példája annak, hogy valaminek agyondicsérik az egészségvédő hatásait, ám az anyag nem állja ki az idő próbáját" – magyarázta Richard Semba, a kutatócsoport vezetője.