2009. november. 02. 09:57 ingatlanmenedzser.hu Utolsó frissítés: 2009. november. 02. 10:02 Ingatlan

Így spórolhat a mosáson: tippek mosáshoz, vasaláshoz, szárításhoz

Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát és simára terítve / függesztve / vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a...

Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát és simára terítve / függesztve / vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás). A ruhanemű vásárlásakor nézzük meg a tisztítási/mosási ajánlást és lehetőleg kerüljük a „csak vegytisztítás” jelzésű darabokat.
 
Vásárlás, hőfok, tele dob
 
Első lépésként vásároljunk „A” energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos programmal üzemelő, alacsony energia- és vízfelhasználású, illetve részprogrammal is rendelkező mosógépet! Mossunk alacsony hőfokon, hiszen ekkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, így jóval kevesebbet fogyaszt. A normál szennyezettségű ruhákat elegendő 40 fokon mosni. Energiatakarékos programmal alacsonyabb vízhőmérsékleten, de intenzívebben mos a gép. Az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt áztassuk be, így elkerülhetjük az előmosás és a főzőprogram elindítását! Ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése - használjuk ki a mosódobot! Az áramfogyasztást növelő vízkövet eltávolíthatjuk ecetes öblítéssel, vagy mosószóda használatával.
 
Számít a pénz, ha szárít
 
A szárító funkcióval kombinált mosóprogram legalább háromszor annyi energiát használ el, mint egy hagyományos mosóprogram. Egy szárítógép pedig körülbelül 2-3-szor annyi energiát fogyaszt, mint egy mosógép. A gépi szárítás tehát még a leghatékonyabb géppel is évente több tízezer forint többletkiadást jelent az áramszámlában. Ideje újra felfedezni a szárítókötelet! Vasalásnál energiát takaríthatunk meg, ha előtte csoportosítjuk a ruhákat: először az alacsonyabb, majd a magasabb hőmérsékletet igénylő darabokat vasaljuk.

Forrás: egymozdulat.hu

 

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?