Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2009. február. 14. 16:58

Újságpapírból tapéta! Kreatív, olcsó, hangulatos

Az újságpapír-tapéta kisebb falfelületeken mutat igazán jól.

Az újságpapír-tapéta kisebb falfelületeken mutat igazán jól. A lakás színvilága, stílusa, a lakók ízlése szerint fekete-fehér újságpapírból és kreatív magazinok lapjaiból is készíthető kollázs a falra. Más-más hatást eredményeznek: előbbi a fekete-fehér uralta enteriőrökben mutat igazán jól, a magazinlapokból készített tapéta pedig azokban a lakásokban tehet jó szolgálatot, ahol a harsányabb színvilágtól nem riadnak vissza, és nem tartják zavarónak a nagyobb falfelületet elfoglaló fotókollázst. Az erőteljes hatás mindkét esetben érvényesül, ezért a falnak csak egy részletét célszerű újságpapírral bevonni.

A tapétázás trükkjei

- Kivitelezhető, de nem egyszerű folyamat. Főként akkor, ha vékony, matt újságpapírt alkalmaznak erre a célra - mondja a tapétázás ezen formájáról Dévényi István szobafestő és antikoló mester. Alapkritérium a pormentes felület, amelyet a speciális tapéta felhelyezése előtt célszerű mélyalapozó réteggel lefesteni, a fal nedvszívó hatását így lehet ellensúlyozni.
A tapétaragasztót a falra hordják fel; az újságpapírt, vagy a magazinlapokat gyors, határozott mozdulattal kell ragasztani, mert könnyen szakad. Szakmai trükkökkel megkönnyíthető az eljárás, bevált módszer a különböző erősségű ragasztók elegyítése, hogy a papír ne ázzon el, ugyanakkor egyenletesen tapadjon. A munka fontos része a felkerült újságpapír elsimítása.

Akár félévente cserélhető

Dévényi István a magazinlapokhoz üvegszálas tapétaragasztót, vagy más extra erősségű ragasztót ajánl. Az olcsó és kreatív tapéta előnye, hogy akár félévente cserélhető. Ilyenkor a meglévő tapétát nem szükséges eltávolítani. Vékonyabb újságpapír alkalmazásánál csak arra kell ügyelni, hogy az újabb réteg alá fehér papíraljzat kerüljön. 


Tudatos otthon
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.