HVG Könyvek hvg.hu 2024. október. 13. 19:15

Szabad-e lefagyasztani a kávét?

A fagyasztott babok több illékony aromát is megtartanak, ami jobb ízű kávét eredményezhet. Részlet a Kávészótár című kiadványból.

„Tedd a kávét a fagyasztóba!” – gyakran kapjuk ezt a tanácsot a kávé minőségének megőrzéséhez. Ma már tudjuk, hogy a javaslatnak van is alapja. Fagyasztással sokféle élelmiszert tartósíthatunk. Kérdés, hogy a fagyasztás során a kávészemet károsítja-e a víztartalma.

A válasz: „talán”. Amikor a víz bármely élelmiszerben megfagy, a sejtfalak megrepednek. Ezt a leglátványosabban a magas víztartalmú gyümölcsöknél és zöldségeknél, például a paradicsomnál láthatjuk, ami kiolvasztás után pépes állagú lesz.

A fagyasztott babok több illékony aromát megtartanak
HVG Könyvek

A zöld kávé nedvességtartalma körülbelül 11 százalékos, így ez kevésbé jelent problémát – legalábbis a paradicsom 94 százalékos víztartalmához képest. A pörkölt kávénak még alacsonyabb a nedvességtartalma, tehát szinte semmilyen gondot nem jelentene a fagyasztás során a víztartalom.

A zöld kávénál nagyon jól beválik a fagyasztva tárolás, hogy elkerüljük a kávé „öregedését”. Ennek köszönhetően aztán azonnal fel is merül az évjáratok gondolata, ami eddig nem létezett a kávé világában, hiszen romlandó élelmiszerről van szó.

Egy nemrégiben készült tudományos kutatás azt is megmutatta, hogy a fagyasztott pörkölt kávébabok törékenyebbek, és hogy a babok a hőmérséklettől függően másképp őrlődnek. Ez magyarázat arra a rejtélyre, hogy miért folyik másképp a kávé a nap folyamán a kávézókban, amikor egyre nagyobb a forgalom, és megváltozik a berendezések hőmérséklete.

Kávészótár
HVG Könyvek

A fagyasztott babok több illékony aromát is megtartanak, ami jobb ízű kávét eredményezhet. A kulcs azonban az, hogy a kávét lezárt zacskóban, a lehető legkevesebb oxigént tartalmazó helyen fagyasszuk le, és azonnal őröljük meg (még fagyott állapotban), mielőtt a kávébabokon megjelenne a nedvesség.

A fenti cikk a Maxwell Colonna-Dashwood bajnok barista Kávészótár című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. A kiadvány megjelenését a Kotányi Hungária Kft. támogatta.