HVG Könyvek HVG Könyvek 2020. október. 26. 11:37

Miért fontosak a helyi újságok?

Egy 1300 kamu helyi lapból álló, politikai célokat kiszolgáló hálózat működését leplezte le nemrégiben a New York Times. Elemzők szerint a helyi lapok számának drasztikus visszaesése nem jó a demokráciának.

A helyi lapok ellehetetlenülése hosszú ideje tartó folyamat. A tömeges megszűnéseknek alapvetően technológiai okai vannak: egyrészt a piaci források az online platformok felé vándoroltak, másrészt a médiahasználati szokások is jelentősen átalakultak. Nem segítik a lapok fennmaradását a médiát érő folyamatos politikai támadások sem, és – legújabban – gyorsítják a folyamatot a koronavírus-járvány gazdasági hatásai is - írja az Urbanlegends.hu.

Pedig a helyi közéletre és visszaélésekre rálátást biztosító, különböző véleményeknek helyet adó, lakossági aktivitást serkentő lokális sajtó a demokrácia egyik alappillére. Tanulmányok mutatnak rá többek között arra, hogy ahol a helyi sajtó haldoklik, ott az önkormányzatok hatékonysága csökken, a korrupció pedig nő. És ami a lakosságot illeti: helyi sajtó nélkül a közéleti aktivitás csökken, a politikai megosztottság pedig nő.

A jelenséggel kapcsolatban nemrégiben a New York Times publikált egy oknyomozó anyagot. Az Urbanlegends.hu által szemlézett cikk egy olyan amerikai hálózatot mutat be, amely helyi lapoknak álcázott, valójában azonban politikai célok elősegítésére használt propagandatermékekból áll. Az 1300 különféle sajtótermékével a teljes országot lefedő hálózat mögött politikai csoportok és PR-cégek állnak, amelyek elsődleges célja politikusok vagy épp a hálózatban résztvevő cégek promótálása, valamint ellenfeleik besározása.

Ezek az oldalak nem klasszikus kamuhírekkel operálnak, hanem súlyosan elfogult anyagokkal – miközben tevékenységüket az elfogulatlan újságírás álcájába bújtatják. A jelenséggel kapcsolatban a fő problémát nem az jelenti, hogy közösségek egyre nagyobb része nem jut információhoz, hanem az, hogy ezeken a helyeken mindeközben előretör a dezinformáció és az ismeretlen eredetű információ. Az Urbanlegends.hu teljes anyagát itt olvashatja el.

A sajtó ugyanolyan domináns helyet foglal el a modern társadalomban, mint egykor a vallás, mégsem vagyunk tisztában életünkre gyakorolt hatásaival. Az író-filozófus Alain De Botton A hírek című könyve nyugalmat, megértést és némi józan mérlegelést hoz a hírgépezetekkel való állandó érintkezésünkbe. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.