HVG Könyvek HVG Könyvek 2020. szeptember. 16. 19:15

Adatok, hazugságok és a koronavírus

Egy olyan krízishelyzetben, mint amit a koronavírus teremtett, a tisztességes szándékkal összegyűjtött és elemzett adatok fontossága felbecsülhetetlen - idézi Tim Harford újságíró gondolatait az Urbanlegends.hu oldal.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Olvasmányos, történelmi párhuzamokkal illusztrált cikkében Harford – akinek könyvei magyarul a HVG Könyvek jóvoltából jelennek meg - öt fontos tapasztalatot von le a járvány eddigi lefolyásából:

1. A számok igenis számítanak

A statisztika pótolhatatlan szerepet játszott az év elején még ismeretlen vírus természetének megértésében. Adatok nélkül ma például nem tudnánk, hogy egy 90 éves ember számára a fertőzés nagyságrendekkel veszélyesebb, mint egy 9 éves számára, és a statisztikák segítenek az esetleges gócpontok megállapításában is.

2. De nem mindegy, hogyan gyűjtik be őket

A számok gyűjtését és tálalását azonban sok minden befolyásolhatja. A politikai okokból kozmetikázott, vagy éppen csak átláthatatlanná tett számok a világ több országában is rontották a védekezés esélyeit azáltal, hogy az emberekkel elhitették, a járványnak vége, az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

3. Még a szakértők is inkább azt látják, amit látni akarnak

A szakértők is emberek, akiket befolyásolnak feltevéseik, érzelmeik, politikai szimpátiájuk és világlátásuk.

4. A statisztika és a személyes tapasztalatok vegyítése előre is vihet

Harford szerint mind a széles rálátást biztosító, reprezentatív statisztikai nézőponton alapuló perspektívának, mind pedig a szűkebb, de önmagában gazdagabb képet nyújtó, személyes tapasztalatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai – a kettő megfelelő arányú összekapcsolása pedig pótolhatatlan meglátásokhoz juttathat.

5. A társadalom minden témában megosztható

A pandémia első szakaszában úgy tűnt, hogy az érzelmek és előítéletek által vezérelt világunkban hirtelen visszanyerték jogosultságukat az adatok és a szakértők. Ez azonban nem tartott sokáig: az Egyesült Államok lakossága például gyorsan megoszlott ebben a kérdésben is. Ha egy témát egyszer behúznak a politikai küzdőtérbe, ott a tények hamar háttérbe kerülnek a hovatartozással szemben.

Harford szerint jó dolog az egészséges szkeptikusság, de ennek túlhajszolása alááshatja a bizonyítékokon alapuló világnézetet. Az egyetlen esély a vírus leküzdésére az adatok gondos összegyűjtésében, azok igazságnak megfelelő és átlátható elemzésében, valamint az így nyert tudás megosztásában rejlik – ajánlja Harford.

A Financial Times cikkét itt olvashatja el, az Urbanlegends.hu magyar nyelvű összefoglalóját pedig itt.

Tim Harford közgazdász újságíró, a Financial Times állandó szerzője. Könyvei közérthetően és szórakoztatóan világítják meg a közgazdaságtannak a mindennapjainkra gyakorolt hatását. Magyar nyelven itt rendelheti meg könyveit.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.