2006. május. 10. 00:00 Utolsó frissítés: 2006. május. 10. 17:41 Gazdaság

Őstermelői ősbűnök

Az őstermelőket ellenőrzi kiemelten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az...

Az őstermelőket ellenőrzi kiemelten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az állat-egészségügyi hatóság, mivel húsvét után két héttel öten fertőződtek meg a botulizmusnak nevezett betegséget okozó baktérium által termelt, erősen mérgező toxin miatt. Egyikük meghalt - az orvosok szerint ebben szívbetegsége is közrejátszhatott. A botulizmus baktériumával megfertőződöttek házilag, szakszerűtlenül pácolt és füstölt sonkából ettek. A baktérium egyébként is a nem megfelelő higiénés körülmények között tartósított húsféleségekben fordul elő, emiatt kerültek az őstermelők a hatósági ellenőrzések célkeresztjébe.

Bár a kezdetben látászavarral, később gége- és egyéb bénulási tünetekkel járó mérgezést az agrártárca közleménye szerint nem közforgalomból származó élelmiszer okozta, nem véletlen, hogy a húsvét előtti hetek akciói után - amelyekben nagy tételben találtak az ellenőrök romlott, lejárt szavatosságú vagy bizonytalan eredetű húsféleségeket (HVG, 2006. április 21.) - újabb célzott vizsgálódás következik. Az őstermelők egyébként csak akkor hozhatnak forgalomba hústermékeket, ha az állatot hatósági állatorvos által ellenőrzött vágóhídon vágták le, és ha maguk is garantálni tudják a tárolás és értékesítés alapvető higiénés feltételeit. Ennek ellenére a húspiaci viszonyokat ismerők között közmegegyezés van abban, hogy ezt a rendelkezést az őstermelők jelentős hányada nem tartja be, és mindenféle állatorvosi ellenőrzés nélkül, az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat mellőzve dolgozza fel és árulja portékáját. A húsvéti ellenőrzések során az a néhány éve még csupán szakmai berkekben terjedő nézet vált kvázi hivatalossá, hogy a magyarországi sertéshúspiac negyedét-ötödét a feketepiac teszi ki.