Az árréstop bevezetése után nagyot esett a laktózmentes tejtermékek ára.
Összességében átlagosan 17,7 százalékkal csökkent az árréssapkás élelmiszerek (termékkörök) ára az intézkedés bevezetése óta – legalábbis ez a szám szerepel a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Facebook-oldalán megosztott táblázatban.
A tárcavezető táblázata részleteket is tartalmaz arról, hogy egyes termékkategóriák átlagárai mennyivel csökkentek március 13. és 24. között. A táblázat nem részletezi, de vélhetően ezekben volt megfigyelhető a legnagyobb átlagos árcsökkenés.
Ez alapján az intézkedés legnagyobb nyertesei a laktózérzékenyek:
a húsz tétel közül hét valamilyen laktózmentes termék – joghurt, margarin, sajt, tej, vaj, tejföl, túró. A legnagyobb, 30 százalék fölötti árcsökkenés a laktózmentes joghurtok, margarinok – valamint a sertészsír – körében volt.
A kormány már az intézkedés bevezetése után néhány nappal megosztott egy táblázatot arról, hogy mely konkrét termékek ára esett a legnagyobbat. Ezen főleg gyártói márkás termékek szerepeltek – miközben különösen a szegényebb vásárlók inkább az olcsóbb saját márkás termékeket keresik. Már azon a táblázaton is sok laktózmentes termék bukkant fel.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.
