Gazdaság hvg.hu 2024. augusztus. 06. 07:29

A hétfői zuhanás után szárnyalnak a japán részvények

További nagy kilengésekre lehet számítani egyes szakértők szerint.

A hétfői, a globális piacot megrázó zuhanás után a japán részvények több mint 10 százalékot emelkedtek kedden kora reggel, illetve más ázsiai országokban is stabilizálódni látszik a helyzet.

A BBC szerint a hétfői hullámvölgy előzménye az volt, hogy a Bank of Japan múlt heti kamatemelése a jen árfolyamát a dollárral szemben a magasba repítette, így a japán részvények megdrágultak a külföldi befektetők számára.

Ami a világ többi részét illeti, a hétfői zuhanás az 1987-es összeomlást idézi, a Wall Street például közel kétéves viszonylatban a legrosszabb napját produkálta, de Európában sem volt sokkal jobb a helyzet. – írja a Guardian.

“A piacok jelenleg nagyon volatilisek, és valószínűleg a Fed (Federal Reserve System – a szerk.) szeptemberi döntéséig azok is maradnak. Így mindkét irányba lehetnek gyors kilengések” – nyilatkozta Stefan Angrick, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a nagy technológiai vállalatok, különösen azok, amelyek nagymértékben fektetnek be mesterséges intelligenciába, most nehézségekkel néznek szembe. A múlt héten az Intel például jelentős elbocsátásokat jelentett be, illetve egyes feltételezések szerint az Nvidia, amely az MI-technológia iránti kereslet fellendülésének egyik fő haszonélvezője volt, késlelteti legújabb termékének bevezetését.

15 000 embert elküld az Intel, óriási költségcsökkentésbe kezd a chipgyártó

Tízmilliárd dolláros költségmegtakarítást jelentett be kiábrándító negyedéves üzleti eredményeinek közlése után az Intel. Az amerikai chipgyártó vállalat óriási veszteséggel zárta az áprilistól júniusig tartó időszakot.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.