Gazdaság hvg.hu 2024. július. 03. 08:47

Másfélszeresére nőtt a Google károsanyag-kibocsátása az elmúlt öt évben

A növekedést a mesterséges intelligenciához (MI) köthető adatközpontok fogyasztása okozzák.

Veszélybe került a Google 2030-as céldátuma a karbonsemlegességre, miután a vállalat legújabb környezetvédelmi jelentése szerint 2019 óta 48 százalékkal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása – írja a Guardian.

A cég szerint ezt főleg a mesterségesintelligencia-projekteket kiszolgáló adatközpontok és az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra megnövekedett energiaigénye okozza. A károsanyag-kibocsátás egyedül 2023-ban 13 százalékkal emelkedett az azt megelőző évhez képest, és ezzel 14,3 millió tonnára nőtt.

Annyi energiát fogyaszthat a Google mesterséges intelligenciája, mint egész Írország egy év alatt

Egy friss tanulmány szerint annyi GPU kellene a Google mesterséges intelligenciájának üzemeltetéséhez, ami jelentősen megdobná a vállalat által felhasznált energia mennyiségét. Egyelőre nem látni, mi hozhatja el a javulást.

A techcég szerint az úgynevezett nettó zéró kibocsátás (azaz a kibocsátásnak megfelelő mennyiségű üvegházhatású gáz kivonása a légkörből) elérése 2030-ra „rendkívül ambiciózus” cél, amely „nem lesz könnyű”. Azt is elmondták, hogy a célt illetően „jelentős bizonytalanság” van, beleértve „az MI jövőbeni környezeti hatásainak bizonytalanságát, amelyek összetettek és nehezen előre jelezhetők”.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.