Domány András
Szerzőnk Domány András

Egy millió forintra büntethetik, aki megszegi.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közölte, hogy kötelező lesz a boltokban jelezni, ha egy termék kiszerelése kisebb lett, mert ha azonos ár mellett a termék mennyisége csökken, a fogyasztók a korábbinál kevesebbet kapnak a pénzükért.

Az év első kormányrendelete a kedd esti Magyar Közlönyben pontosítja a részleteket. A kötelezettség az előző évben egy milliárd forint fölötti konszolidált nettó árbevételt elért, „élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” kategóriába tartozó kereskedőkre és minden kiskereskedelmi forgalomba kerülő előrecsomagolt termékre vonatkozik. Ha egy termékből a 2020. január 1. és 2023. július 1. között gyártottakhoz képest új, kisebb – így különösen kisebb tömegű vagy térfogatú – kiszerelési egység kerül forgalomba, a  kereskedő köteles a termék forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig feltüntetni a  kiszerelés változására utaló tájékoztatást. Akkor is érvényes ez, ha a terméket 2023. július 1. és 2024. február 1. között hozták, illetve hozzák forgalomba, és azt a kereskedő továbbra is forgalmazza. Kivétel a szabály alól, ha a kisebb kiszerelés bevezetése után a korábbi, nagyobb csomagolást is még hat hónapig forgalomban tartják.

A gyártók, forgalmazók, nagykereskedők kötelesek tájékoztatni a kereskedőket a tájékoztatáshoz szükséges adatokról. A fogyasztóvédelmi hatóság bármely szereplőre, aki ezt megszegi, egy millió forint bírságot szabhat ki.

A rendelet február 1-én lép hatályba. Ha azonban a terméket 2023. július 1. és 2024. február 29. között kezdték árulni, a tájékoztatást március 1-től kötelező kitenni.

Nyitóképünk illusztráció.

Megszűnik a cég, melyet a nemzeti laborhálózat létrehozására alakított a kormány

Úgy tűnik, változtak a kormány tervei a labortevékenységek államosításáról.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.